SRBIJANSKI PREDSJEDNIK

Vučić: "Uskršnji sabor Srba" je u skladu s Dejtonskim mirovnim sporazumom

Mislim da je važno da se Bošnjaci okupljaju, kazao je Vučić

Vučić u Francuskoj. Fena

FENA

9.4.2024

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić kazao je danas u Parizu kako je "uskršnji sabor Srba", koji bi se trebao održavati diljem Srbije 5. i 6. maja, u skladu s Dejtonskim mirovnim sporazumom te sporazumom o paralelnim vezama koji Srbija ima s Republikom Srpskom.

Zajednička budućnost

Vučić je to kazao tokom drugog dana posjeta Francuskoj, gdje je između ostalog razgovarao s francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom (Emmanuel Macron) o vojno-tehničkoj saradnji u okviru koje bi tokom iduća dva mjeseca Srbija i Francuska trebale potpisati ugvor o kupovini 12 borbenih aviona Rafale.

Komentirajući održavanje sastanaka čelnika političkih stranaka i organizacija koje okupljaju Bošnjake u regiji, koji bi se trebao održati 12. aprila u Sarajevu, Vučić je kazao kako je vrlo važno što se Bošnjaci okupljaju te kako je budućnost Srba i Bošnjaka u regiji zajednička.

- Mislim da je važno da se Bošnjaci okupljaju i da je važno da nama kažu što mi možemo učinit za Bošnjake u Srbiji. Želimo povezati Bošnjake iz Novog Pazara s Bošnjacima i Sarajeva zbog toga i pravimo autocestu od Kotromana prema Višegradu onda će se moći iz Novog Pazara do Sarajeva stići za dva sata - kazao je Vučić.

Komentirajući nagađanja kako organizacijom takvog sastanka Bošnjaci odgovaraju na "uskršnji sabor Srba" koji za 5. i 6. maj planiraju Milorad Dodik i Aleksandar Vučić, ministar vanjskih poslava Elmedin Konaković je izjavio kako je sarajevski sastanak dogovoren prije nego se pojavila informacija o skupu u Srbiji.

 Razgovori nisu bili laki 

Vučić je u utorak u izjavi za srpske medije kazao kako je s francuskim predsjednikom Makronom razgovarao o dijalogu Beograda i Prištine, situaciji u regiji te dodao kako ti razgovori nisu bili laki, iako nije želio govoriti o dijelu razgovora o prijemu Kosova u Vijeće Evrope.

- Naravno, imali smo razgovore u Kosovu, o situaciji u regiji. To vam je jasno da nisu jednostavni razgovori, ali sam zahvalan predsjedniku Makronu na tome što nas je saslušao - rekao je Vučić.

Prema njegovom riječima, Francuska je prije nekoliko dana podsjetila na obavezu formiranja Zajednice srpskih općina (ZSO), da bi se uopće razgovaralo o članstvu u nekim međunarodnim organizacijama.

- Ali Francuska je, ne zaboravite, i prije nekoliko dana podsjetila na obavezu formiranja ZSO, kako bi se uopće razgovaralo o članstvu u nekim međunarodnim organizacijama, a Makron zna dobro i na veoma fer način je to sinoć ponovio, da sam mu od početka rekao da ne dolazi nikako u obzir razgovor u Ujedinjenim nacijama i agencijama UN-a - rekao je Vučić.

Pristupanje Srbije EU

Francuski predsjednik je u ponedjeljak kazao kako je u srcu partnerstva dviju zemlja pristupanje Srbije EU i uloga Francuske u Uniji te dodao kako pokušavaju ujediniti Evropu, dok ukrajinski rat ulazi u treću godinu te da je članstvo Srbije u EU u interesu Francuske.

Vučić je istaknuo da je u proteklih pet godina udvostručena trgovinska razmjena s Francuskom, te da trenutno 339 francuskih investitora posluje u Srbiji i zapošljava 11.125 radnika.

Srbijanski predsjednik je istaknuo da očekuje skori posjet francuskog predsjednika Beogradu u sljedećih nekoliko mjeseci.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.