SJEDNICA

Parlamentarna skupština danas glasa o izvještaju kojim se preporučuje članstvo Kosova u Vijeću Europe

Gervala drži da Kosovo treba ući u Vijeće Evrope bez ikakvih dodatnih uvjeta

Vijeće Evrope. Facebook

FENA

16.4.2024

Na sjednici Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope u utorak održat će se rasprava o aplikaciji Kosova za Vijeće Evrope a na temelju izvještaja koje je sačinila izvjestiteljica za Kosovo Dora Bakojanis.

Jedan korak prema članstvu

Tom prigdom kosovska ministrica vanjskih poslova i dijaspore Donika Gervala kazala je da je dan glasovanja veliki korak prema članstvu, ali nije posljednji korak, jer posljednji korak zahtijeva i glas ministara vanjskih poslova.

Gervala drži da Kosovo treba ući u Vijeće Evrope bez ikakvih dodatnih uvjeta te da tako treba tumačiti rezultat glasovanja koje je održano u Odboru Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope.

- Parlamentarna skupština ima 46 država članica s ukupno 302 člana plus 306 zamjenika. Priznale su nas 34 zemlje, a 14 nije. Ako glasovanje bude uspješno, isto će izvješće biti proslijeđeno Odboru ministara koji će se održati 16. i 17. maja - kazao je član kosovskog izaslanstva Besnik Tahiri.

On je naglasio kako će cijeli proces glasanja biti izazovan te dodao kako su neke zemlje, poput Španije, otvoreno govorile protiv članstva Kosova u Vijeću Evrope.

Stav Srbije

Službeni Beograd odluku o prijemu Kosova u članstvo Vijeća Evrope drži "skandaloznom" i "sramotnom", a srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić kazao je da će inicijativa za prijem Kosova u VE proći na zasjedanju Parlamentarne skupštine VE.

Prema njegovim riječima, ako ne dođe do nekih pomjerana, "glavna bitka vodit će se 16. maja", kada bi se trebala održati sjednica Odbora ministara Vijeća Evrope koji će dati konačnu riječ o tome hoće li će Kosovo postati članicom VE.

Odbor za politiku i demokraciju Vijeća Evrope odobrio je 27. marta izvještaj o Kosovu u kojem stoji da je ta zemlja ispunila uvjete za punopravno članstvo u Vijeću Evrope.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.