ISPITIVALI GA DVA DANA

Zamjenik direktora kosovske policije Dejan Janković pušten iz srbijanskog pritvora

Iz Evropske unije (EU) također upozorili su Srbiju da blokada kosovskih autobusa na granici predstavlja kršenje sporazuma o slobodi kretanja

Dejan Janković. Platforma X

FENA

19.4.2024

Srbijanske vlasti pustile su iz pritvora zamjenika direktora Policije Kosova Dejana Jankovića koji je uhapšen na graničnom prijelazu Jarinje i optužen za narušavanje ustavnog poretka Srbije.

Privedeni na graničnim prijelazima

- Srbijanske vlasti su samovoljno dva dana ispitivale Jankovića, a njegovo hapšenje samo je jedan od očajničkih osvetničkih činova Srbije nakon masovnog glasanja u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope za članstvo Kosova u tu organizaciju - saopćila je u četvrtak kasno navečer kosovska ministrica vanjskih poslova i dijaspore Donika Gervala-Švarc (Donika Gërvalla-Schwarz).

Srbijanske vlasti privele su zamjenika direktora kosovske policije te još četiri policijska službenika u srijedu na graničnim prijelazima Kosova sa Srbijom te na graničnim prijelazima zadržale najmanje četiri autobusa s kosovskim građanima.

Iako je srbijanski MUP demantirao navode kosovskih zvaničnika o zadržavanju autobusa s registracijskim oznakama Kosova na prijelazu Batrovci te saopćio kako provode pojačane kontrole svih putnika, Kosovo je izvršilo snažan pritisak na međunarodne zvaničnike kako bi se blokade obustavile a kosovski policajci pušteni na slobodu.

Kršenje sporazuma

Američki ambasador na Kosovu Džefri Hovenijer (Jeffrey Hovenier) nakon sastanka s kosovskom predsjednicom Vjojsom Osmani izrazio je zabrinutost SAD zbog događaja na graničnim prijelazima, a ambasador Njemačke na Kosovu Jorn Rode (Rohde) kazao je da je postupak Srbije neprihvatljiv i da se takvo ponašanje ne očekuje od zemlje kandidatkinje za članstvo u Evropskoj uniji.

Nakon toga je i američko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo Srbiju da se suzdrži od jednostranih i nekoordiniranih akcija, te da postupa transparentno i u punoj saglasnosti sa zakonom kada je riječ o kosovskim državljanima koji su pritvoreni u Srbiji.

Iz Evropske unije (EU) također su upozorili Srbiju da blokada kosovskih autobusa na granici predstavlja kršenje sporazuma o slobodi kretanja i pozvali Beograd da prestane s takvim jednostranim akcijama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.