STIŽE IZ LONDONA

Duško Knežević izručen Crnoj Gori: Protiv njega podignute tri optužnice

Na Aerodromu Podgorica Kneževića će, kako je planirano, čekati policija nakon čega će odmah biti priveden kod sudije za istragu Višeg suda

Duško Knežević. Srdan Kosović

N. Aj.

30.4.2024

Duško Knežević je izručen Crnoj Gori, saopćeno je iz Uprave policije (UP).

Knežević je na putu prema Podgorici, posebnim Vladinim avionom na relaciji London - Podgorica.

Prema sajtu RadarBox Vladin avion sa oznakom 40-MNE u 11.51 se nalazio iznad Strazbura i očekuje se slijetanje u Podgoricu u 13.29 sati, pišu Vijesti.me.

- Službenici Sektora za borbu protiv kriminala, su danas, uz asistenciju službenika Sektora policije posebne namjene, uspješno realizovali ekstradiciju D.K. (65), državljanina Crne Gore, iz Velike Britanije u Crnu Goru - ističe se u saopćenju.

Zloupotreba ovlaštenja

Iz UP-a su dodali da se on potražuje radi vođenja više krivičnih postupaka u Crnoj Gori, zbog sumnje da je počinio krivična djela zloupotreba položaja u privrednom poslovanju putem potstrekavanja, zloupotreba ovlaštenja u privredi putem potstrekavanja, stvaranje kriminalne organizacije i pranje novca.

- Ekstradicioni postupak je, u veoma kratkom roku, sprovoden od Uprave policije i Specijalnog državnog tužilaštva Crne Gore sa jedne strane, i Ministarstva unutrašnjih poslova Velike Britanije (Home Office) uz podršku Kancelarije oficira za vezu Velike Britanije u Beogradu i Ambasade Velike Britanije u Podgorici, sa druge strane - piše u saopćenju.

Iz UP su kazali da je ekstradicija, rano jutros, uspješno realizovana uz visoki stepen mjera bezbjednosti.

- D.K. će biti sproveden Višem sudu u Podgorici na dalju nadležnost - zaključuje se u saopćenju.

Ekstradicija Kneževića realizuje se nakon što je Vestminsterski sud Velike Britanije još prošle godine nepravosnažno donio odluku da izruči biznismena Crnoj Gori, kojeg Specijalno državno tužilaštvo (SDT) traži još od jula 2019. godine.

Kneževićevo izručenje se realizuje po pravosnažnoj odluci tamošnjih sudova.

Na Aerodromu Podgorica Kneževića će, kako je planirano, čekati policija nakon čega će odmah biti priveden kod sudije za istragu Višeg suda u Podgorici.

Biznismen je polovinom januara ove godine izjavio za Televiziju Vijesti da je spreman da se preda i da dođe u Crnu Goru ako mu se dozvoli da ulazi i izlazi iz države, da se javlja redovno kad treba prema dogovoru koji bi postigao s tužilaštvom.

Portparol Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) i tužilac Vukas Radonjić tada je pojasnio da će po potjernicama koje su raspisane za Kneževićem on "morati da se uhapsi i stavi u pritvor".

"Nemam za šta da odgovaram"

- Ja ću da se predam, da dođem i da mi se dozvoli da ulazim i izlazim iz Crne Gore, da se javljam redovno kad treba prema dogovoru koji bih postigao s tužilaštvom. Ja nemam za šta da odgovaram, nigdje nisam bio odgovorno lice ni u bankama ni u tim kompanijama - rekao je Knežević u razgovoru sa autorom emisije Načisto Petrom Komnenićem.

Poručio je i da ne želi da bude zaštićeni svjedok i da nema "za šta da odgovara".

- A sve dokaze koje imam protiv Mila Đukanovića i koje sam iznio do sada i prijavio spreman sam da dam - tvrdio je tada Knežević.

Radonjić je tada pojasnio da SDT ne može dati nijednom okrivljenom ili optuženom obećanje da neće biti uhapšen, navodeći da u Kneževićevoj situaciji "imamo više rješenja o određivanju pritvora po nacionalnim i međunarodnim potjernicama".

- Po tim potjernicama on će se morati lišiti slobode i staviti u pritvor. U slučaju da bude izručen, on će se istog mometa, od trenutka kad se pojavi u Crnoj Gori, dovesti kod sudije za istragu dovesti na saslušanje. Nakon tog saslušanja sudija će odlučiti da li i dalje postoje osnovi da rješenje o pritvoru ostane na snazi i odrediti o eventualnom stavljanju ili trajanju pritvora - rekao je Radonjić.

Protiv Duška Kneževića su u Crnoj Gori podignute tri optužnice – za organizovanje kriminalne grupe, pranje novca i zloupotrebu položaja u privrednom poslovanju.

Početkom 2020. godine, podgorički Viši sud potvrdio je optužnicu protiv Kneževića u predmetu "Karbon" u kojem je navodno sa još četiri člana kriminalne grupe pričinio štetu kompaniji "Global Karbon" i pribavio protupravnu korist od 1.942.000 eura.

Knežević je optužen i u predmetu "Aerodromi", gdje je sa direktorima njegove Atlas banke Markom Nikolićem i Dijanom Zečević, navodno Aerodrome Crne Gore oštetio za tri miliona eura.

Početak 2019. godine obilježila je afera "Koverat", kada je Knežević objavio snimak na kojem se vidi kako funkcioneru Demokratske partije socijalista (DPS) i bivšem gradonačelniku Podgorice Slavoljubu Stijepoviću predaje, kako je tvrdio, 97.500 eura.

Knežević tvrdi da su to pare za finansiranje izborne kampanje vlasti i da je to uradio u dogovoru sa liderom DPS-a i aktuelnim predsjednikom države, Milom Đukanovićem.

Atlas grupa traži 500 miliona eura odštete od države Crne Gore

Krajem maja trebalo bi da počne i arbitražni postupak koji su Duško Knežević, Atlas Capital Holding Limited i Meljine Complex Limited pokrenuli protiv Vlade Crne Gore.

500 miliona eura odštete

Atlas grupa traži 500 miliona eura odštete od države Crne Gore.

Zahtjev za arbitražu poslat je 1. decembra 2020. godine.

- Na osnovu bilateralnog sporazuma koji su zajednička država Srbija i Crna Gora potpisale sa Kiprom 2005. godine, a budući da su Atlas Capital Holding Limited i Meljine Complex Limited kiparske kompanije, podnijeta je tužba protiv Crne Gore pred međunarodnom Vašingtonskom konvencijom za zaštitu stranih investicija, i u skladu sa arbitražnim pravilima Komisije Ujedinjenih nacija za međunarodno trgovinsko pravo (UNCITRAL), pokrenut je investicioni arbitražni postupak protiv Crne Gore za naknadu cjelokupne učinjene štete - saopćili su prije nekoliko dana iz advokatskog tima Kneževića, prenose Vijesti.me.

Oni su poručili da je Knežević bio prinuđen da pokrene arbitražni postupak kako bi zaštitio svoje interese i povratio nezakonito oduzetu imovinu. Upućen je odštetni zahtjev od 500 miliona eura koliko je procijenjeno da su Atlas Capital Holding Limited, Meljine Complex Limited i predsjednik Atlas Grupe pretrpjeli štetu, kao rezultat politički motivisane kampanje protiv Kneževićevih ulaganja u Crnoj Gori, što uključuje i dvije banke - Atlas Banku i Invest Banku Montenegro (IBM), i projekat izgradnje hotelskih kompleksa na obali mora...

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.