HRVATSKA

Optužena grupa krijumčara migranata iz BiH, među njima i dvoje carinika

Za njihovo preuzimanje u BiH i prijevoz preko granice do Gunje, za naknadu od 1500 eura po prijevozu

Krijumčarenje migranata. Fena

FENA

20.5.2024

Uskok je nakon provedene istrage pred osječkim sudom podigao optužnicu protiv skupine, u kojoj su i dvojica carinika, osumnjičene da je u barem pet navrata prokrijumčarila najmanje 47 turskih migranata te preko granice švercala raznu "komercijalnu" robu.

Istražitelji sumnjaju da je prvooptuženi sa, zasad nepoznatim osobama iz BiH, od aprila do 17. novembra 2023., dogovorio te za novac organizirao kontinuirano nezakonito prebacivanje iz BiH u Hrvatsku većeg broja stranih državljana preko graničnih prijelaza u Gunji, Topuskom i drugim mjestima.

Pritom je s drugo i treće okrivljenim carinskim službenicima s graničnog prijelaza Gunja, za naknadu od najmanje 1500 eura po prebacivanju, dogovorio prelazak stranih državljana preko graničnog prijelaza bez obavljanja carinske kontrole vozila u kojima su se nalazili, saopćio je Uskok.

Za njihovo preuzimanje u BiH i prijevoz preko granice do Gunje, za naknadu od 1500 eura po prijevozu, organizator skupine je u dogovoru s jednim od osumnjičenih carinika angažirao četvrtookrivljenog koji je migrante prevozio skrivene u prtljažniku vozila.

Zatim ih je predavao nepoznatim osobama radi daljnje vožnje do dogovorenih odredišta u Hrvatskoj i drugim državama Evropske Unije, objavio je Uskok.

Dodaju da je organizator skupine, za najmanje 1.000 eura po prijevozu, s više nepoznatih osoba dogovarao i preuzimanje većeg broja migranata koji su izvan graničnih prijelaza iz BiH nezakonito prebačeni u okolicu Topuskog te njihov daljnji prijevoz kombijima bez sjedala i ventilacije do dogovorenih odredišta u Hrvatskoj i Italiji.

Uz to, dvojica carinika se sumnjiče da su za novac ili besplatno omogućavali ostalim okrivljenicima krijumčarenje razne robe "komercijalne naravi", bez carinske deklaracije i provođenja odgovarajućih carinskih postupaka.

Županijski sud u Osijeku je, na prijedlog Uskoka, produljio istražni zatvor protiv dvojice okrivljenika, prenosi Hina.

Marketing
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.