VELIKE ŠTETE

Epilog nevremena u Srbiji: U Somboru stradala žena, spašena beba, u Novom Pazaru vanredna situacija

Najjači pljuskovi praćeni gradom bili su u Mačvi, Bačkoj, Sremu, na području Zlatiborskog okruga

Jake padavine. Telegraf.rs

S. S.

22.5.2024

Nevrijeme praćeno gradom i jakim vjetrom paraliziralo je jučer Srbiju. U Somboru je nastradala žena, kada je stablo palo na vozilo kojim je upravljala. Vatrogasci-spasioci tokom dana evakuisali pet osoba i bebu. Najjači pljuskovi praćeni gradom bili su u Mačvi, Bačkoj, Sremu, na području Zlatiborskog okruga. Sevojno je ostalo bez struje, kao i pojedina naselja u Novom Pazaru. U Mačvi za dva sata palo između 40 i 80 litara kiše po kvadratnom metru. U Požegi se izlili bujični potoci i ugrožavaju kuće. Ima štete na usjevima i u voćnjacima, piše Telegraf.rs.

Jako nevrijeme zahvatilo je Beograd oko 22 sata. Jaka kiša i vjetar praćeni grmljavinom prouzrokovali su zastoj u saobraćaju u nižim dijelovima grada. 

Veliki požar

Veliki požar izbio je u dvorištu zgrade EPS-a u Novom Sadu, a dio grada ostao je bez struje, piše RTS.

Snabdijevanje električnom energijom obustavljeno je u naseljima Liman 1, 2 i 3.

Još nije poznato da li u požaru ima povrijeđenih.

Pripadnici Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije su u Novom Pazaru evakuisali dvije osobe iz zaglavljenog vozila, kao i jedno bolesno lice iz pomoćnog objekta u mjestu Šavci, saopćio je MUP Srbije.

Vatrogasci-spasioci su na teritoriji Novog Pazara angažovani i na crpljenju vode na 12 lokacija, kao i na pomoći stanovništvu u vidu uklanjanja palih stabala u Novom Sadu, Somboru, Baču i Beočinu.

Tokom dana, vatrogasci-spasioci iz Užica evakuisali su dvije osobe i dvomjesečnu bebu iz poplavljenog automobila na dionici puta Vrela-Ljubanje u Zlatiborskom okrugu, a jedna žena je stradala kada je uslijed jakog nevremena drvo palo na automobil u vožnji u Somboru.

Na intervencijama crpljenja vode, uklanjanja stabala i evakuacije lica angažovano je 64 vatrogasaca-spasilaca sa 28 pumpi.

Pripadnici Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije su neprekidno na terenu na svim kritičnim tačkama u ugroženom području.

Vanredna situacija

Uslijed obilnih kiša praćenih gradom, Gradski štab za vanredne situacije grada Novog Pazara donio je odluku o proglašenju vanredne situacije.

Probleme koji eventualno mogu da nastanu uslijed novih padavina, kao i štete prouzrokovane obilnim kišama i gradom, građani mogu prijaviti Sektoru za vanredne situacije, na broj telefona 1985 (bez pozivnog broja).

U jakom nevremenu, koje je oko 17 sati zahvatilo Sombor i okolinu, nastradala je ženska osoba, kada je stablo palo na vozilo kojim je upravljala, saopćio je ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić.

Kako je naveo, žena je od zadobijenih povreda preminula na licu mjesta, saopćeno je iz MUP-a.

Dačić je pozvao građane na maksimalan oprez zbog nevremena u Srbiji, na koje upozorava Republički hidrometeorološki zavod Srbije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.