SRBIJANSKI MINISTAR

Dačić: Zapad Rezolucijom o Srebrenici opravdao svoju agresiju 1999. godine

On je rekao da će dometi rezolucije biti "manji od očekivanih, pošto nije donesena konsenzusom"

Ivica Dačić. AP

S. S.

25.5.2024

Potpredsjednik Vlade Srbije Ivica Dačić kazao je da su mnoge zemlje prilikom glasanja o "antisrpskoj Rezoluciji o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN-a shvatile da uopšte nije riječ o zločinima, niti o brizi za muslimane ili Bošnjake, već o potrebi da Zapad opravda svoje aktivnosti devedesetih godina".

Dačić je rekao da je riječ o potrebi da "Zapad opravda agresiju 1999. godine i priču da su Srbi bili glavni zločinci i krivci za raspad Jugoslavije".

"Rezolucija je nelegalna"

Dačić, koji je i ministar unutrašnjih poslova, rekao je za RTS da je rezolucija o Srebrenici "nelegalna u dva slučaja".

- Zato što prvo, ne stoji nikakav legitimitet, niti legalitet BiH, jer Predsedništvo nije donelo tu odluku. I drugo pitanje, jeste da Generalna skupština nema pravo da stavlja na dnevni red nešto što je na dnevnom redu Vijeća sigurnosti bez odobrenja Vijeća sigurnosti, a prošle sedmice je bila sjednica Vijeća sigurnosti o BiH - naglasio je Dačić.

Dačić je kazao da maksimalno treba poštovati zemlje koje su glasale protiv ove rezolucije, kao i da odnosi sa zemljama koje su glasale "za" ne mogu da se prekidaju, ali treba da se evidentiraju.

On je rekao da će dometi rezolucije biti "manji od očekivanih, pošto nije donesena konsenzusom."

Mirno razdruživanje

Rekao je i da je prekršen Dejtonski sporazum te dodao "da Srbi i Hrvati imaju slične probleme sa muslimanskim faktorom koji želi da bude dominantan i želi da BiH bude unitarna država".

Komentarišući izjavu predsjednika RS Milorada Dodika da će kolegama u Sarajevu biti upućen prijedlog za mirno razdruživanje, Dačić je rekao da je za Srbiju prihvatljivo sve što je u skladu sa Dejtonskim sporazumom i sve što je dio dogovora sva tri naroda i oba entiteta.

- Mi poštujemo teritorijalni integritet BiH, kao što poštujemo integritet i uopšte samostalnost Republike Srpske. Reagovat ćemo protiv svakog pokušaja narušavanja Dejtonskog sporazuma, odnosno ukidanja RS - naveo je Dačić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.