STRAVIČNI DETALJI

Šef Zemunskog klana naredio otmicu, oblijepio Novaka trakom i izvadio pištolj: Detalji priznanja zloglasnog zemunca Bajića u tužilaštvu

Spasojević je to telefonom javio Lukoviću koji se već nalazio u stanu roditelja N.S. u Požarevačkoj ulici

Novak Stevanić. Kurir

Kurir

28.5.2024

Više javno tužilaštvo u Beogradu zaključilo je sporazum o priznanju krivičnog djela sa okrivljenim Nikolom Bajićem prema kojem je on, nakon skoro 27 godina od izvršenja, u potpunosti priznao da je u grupi učinio krivično djelo razbojništvo 22. avgusta 1997. godine na štetu sada pokojnog N.S, tako što je zajedno sa okrivljenima Goranom Ristićem, Sašom Đajićem i Milanom Radukićem, kao i pokojnima Dušanom Spasojevićem, Milanom Lukovićem i Zoranom Vukojevićem, kao i još nekoliko NN lica, prijetnjama i upotrebom sile prema oštećenom N.S. iz stana njegovih roditelja oduzeo veću količinu novca i dragocjenosti.

Svjedok-saradnik

Podsjetimo, riječ je o Novaku Stevaniću (22), mladiću koji se u aprilu 1998. godine ubio.

Zoran Vukojević Vuk, podsjetimo, bio je svjedok saradnik tužilaštva u postupku protiv zemunskog klana, ali je ubijen, dok su Dušan Spasojević i Mile Luković Kum bili označeni kao vođe tog klana i oni su ubijeni tokom akcije "Sablja".

Okrivljeni Bajić je, kako se navodi u saopštenju tužilaštva, priznao da je izvršio navedeno krivično djelo u vrijeme, na mjestu i na način kako je to navedeno u dispozitivu optužnice Višeg javnog tužilaštva u Beogradu od 9. jula 2018. godine, kako u pogledu činjeničnih navoda, tako i u pogledu pravne kvalifikacije krivičnog djela, za kaznu zatvora od četiri godine i obavezao se na plaćanje sudskih troškova u iznosu koji odmjeri sud.

- U pogledu imovinskopravnog zahtjeva oštećeni je upućen da svoje pravo ostvari u parničnom postupku. Sporazum će biti predat Višem sudu u Beogradu na odluku o potvrđivanju - navodi se u saopštenju tužilaštva.

Prema priznanju Bajića, okrivljeni Radukić i Đajić, kao i pokojni Vukojević, koji su u to vrijeme bili zaposleni kao policijski službenici PS Zemun, na uglu Nemanjine i Sarajevske ulice, službenim policijskim vozilom su presreli putničko vozilo marke „Audi 80“, kojim je upravljao oštećeni N.S.

- Jedan od ove trojice okrivljenih legitimisao se službenom policijskom legitimacijom i pretresao putničko vozilo oštećenog, nakon čega su mu sva trojica lisicama vezali ruke, a dvojica od njih ga ugurali u putničko vozilo marke "Golf 2“, bijele boje, na zadnje sjedište, kojim je upravljao okrivljeni Goran Ristić i tim vozilom odvezli oštećenog sa lica mjesta - otkriveni su detalji priznanja Bajića.

Nakon kraće vožnje zaustavili su vozilo iz kog su ova dvojica okrivljenih izašla, a u vozilo je ušao Spasojević i selotejp trakom oštećenom zalijepio usta i oči. Spasojević i Ristić su ovim vozilom odvezli oštećenog do Novog Beograda i parkirali ga u garažu zgrade na u Bloku 64, u blizini restorana "Kozara“, u kojoj su u vozilu ostali Ristić na mestu vozača, a na zadnjem sedištu oštećeni N.S, dok je Spasojević izašao iz vozila i na 12. spratu te zgrade, ušao u stan koji su koristili Bajić, Ristić, Spasojević , Luković i druga lica, pa je pozvao Bajića da krene za njim u garažu, što je on i učinio.

Bajić prebačen u Palatu pravde

Nakon što su ušli u garažu, Spasojević je ušao u vozilo i sjeo pored oštećenog N.S, fizički nasrnuo na njega, drmajući mu glavu naprijed - nazad, istezajući mu vrat, udarajući ga pištoljem po glavi i prijeteći mu da će ostati živ ukoliko bude sarađivao.

- Rekao mu je da oni znaju da njegovi roditelji u stanu imaju oko 500.000 njemačkih maraka te je zahtijevao od oštećenog da kaže gdje se nalazi novac u stanu njegovih roditelja riječima: „Gde je sef, gde je sef, gde je novac?“, pa kako bi oštećenog više zastrašio, pištolj „Beretu“ je dao Bajiću, rekavši mu: „Drži ovaj pištolj“, što je dodatno uplašilo oštećenog, koji je tada rekao da se novac nalazi u stanu ispod parketa - dodaje se u saopštenju.

Spasojević je to telefonom javio Lukoviću koji se već nalazio u stanu roditelja N.S. u Požarevačkoj ulici gdje je zajedno sa nekoliko NN lica vršio premetačinu tražeći novac.

- Spasojević je potom napustio garažu i otišao u navedeni stan, u kom je NN lice, koje je bilo u stanu, podesnim predmetom, najvjerovatnije brusilicom, isjeklo dio parketa u kom se nalazio sef, iz kog su oduzeli novac u iznosu od 50.000 njemačkih maraka, 20,000 dinara i dragocjenosti - zlatan nakit u količini od oko 4,50 kilograma - navedeno je.

U međuvremenu u pomenutoj garaži Bajić i Ristić su u vozilu čuvali oštećenog cijele noći sve dok Spasojević nije javio Bajiću da mogu da napuste garažu zajedno sa oštećenim, što su oni i učinili, pa su istim vozilom odvezli N.S. do jednog usamljenog mjesta na Novom Beogradu, prema rijeci Savi, u blizini restorana „Marinada“ i nakon što su mu u vozilu skinuli lisice sa ruku, izgurali su ga iz vozila i napustili lice mjesta.

Nikola Bajić, kako je Kurir ekskluzivno objavio, jutros je iz zatvora Zabela u Požarevcu uz nevjerovatne mjere obezbjeđenja prebačen u zgradu Višeg javnog tužilaštva u Beogradu u kom je iznio detaljno priznanje. Inače, on služi kaznu od 30 godina zatvora zbog zločina klana u kojima je učestvovao.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.