LIDER SSP-A

Dragan Đilas: Kakvi izborni uvjeti kada u Beogradu glasaju Dodik i Stevandić

Moramo da se borimo za izborne uvjete koji građanima omogućavaju da slobodno iskažu svoju volju, rekao je Đilas

Dragan Đilas. Facebook

FENA

6.6.2024

Lider Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas izjavio je da izborni uvjeti nisu uopće poboljšani u odnosu na prosinačke, a da je dokaz tome što su u Beogradu na lokalnim izborima glasali predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i predsjednik Skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić.

"Izborni uvjeti nisu nimalo poboljšani, a to su pokazali i izbori u nedjelju. To nisu bili izbori. Unaprijed je bila krađa i samo se potvrđuje ono što smo mi, koji nismo učestvovali, tvrdili i rekli", istaknuo je Đilas, prenosi Beta.

On je naglasio da se dokazalo da možda "opozicija i može da dobije većinu glasova kao što je bio slučaj u Beogradu 17. prosinca, ili sada u Nišu, ali ne može da ima vlast, jer Srpska napredna stranka neda tu vlast".

"Zato moramo da se borimo za izborne uvjete koji građanima omogućavaju da slobodno iskažu svoju volju, slobodnim medijima i sređenim biračkim spiskom moguće je doći do promjena. I garantiram da bi u takvoj situaciji SNS od onih 1.800.000 osvojenih prije šest mjeseci, osvojila upola manje", podvukao je Đilas.

On je naglasio da se mora zakonom regulirati i sistem kapilarnih glasova jer je to klasični pritisak i kupovina glasača.

"Kapilarni glasovi su način za legalizaciju pritiska na birače i kupovinu glasova. Onaj za paket, onaj pod pritiskom, onaj zbog posla. To mora da stane. Mora da se sredi birački spisak, a ne da imamo situaciju da predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i predsjednik Skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić glasaju u Beogradu na lokalnim izborima", zaključio je Đilas.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.