NA GRANICI U SRBIJI

Tinejdžerica švercovala Rolex vrijedan 12.200 eura: Evo šta je rekla carinicima

Zaplijenjena neprijavljena roba i gotovina vrijedna više od 100.000 eura

Zaplijenjena roba. Uprava carine Srbije

B. C.

17.6.2024

Sa početkom ljetnje sezone i pojačanim prometom putnika, na graničnim prijelazima, ali i u dubinskim kontrolama, zabilježen je porast carinskih prekršaja u kojima je zaplijenjena neprijavljena roba i gotovina vrijedna više od 100.000 eura, saopštila je Uprava carina Srbije.

Na ulazu graničnog prijelaza Horgoš, 15. juna u prtljažniku jednog kombija je među ličnim prtljagom otkriven tovar od čak 16 kompleta alata marke “Panasonic“, jedan aparat za kalibraciju i 1 aparat za testiranje termalnih sistema ukupne vrijednosti od 23.450 eura koje putnik nije prijavio.

Nešto ranije tog dana, kako navode iz Uprave carine, na istom mjestu, otkriven je i pokušaj krijumčarenja 87 sprava za vežbanje čija je vrijednost procenjena na 34.550 eura. U tovarnom dijelu kombija carinici su pronašli 44 gumene daske za surfovanje, 15 traka za trčanje, 14 vaga za mjerenje, sedam sobnih trenažera, tri tramboline i četiri sprave za suho veslanje.


Zaplijenjene cigarete. Uprava carine Srbije

“Iako je samo nekoliko dana ranije na aerodromu “Nikola Tesla“ zabilježen pokušaj krijumčarenja 50 boksova cigareta u prtljagu jednog putnika, ovog vikenda je ta količina nadmašena. Naime, 15. juna 2024. godine je u Republiku Srbiju doputovao putnik koji je u prtljag spakovao čak 16.430 komada cigareta bez akciznih markica, odnosno gotovo 82 boksa cigareta- dodaju u saopštenju.

Tokom dubinske kontrole na magistralnom putu Raška – Kraljevo, carinici su 14. juna zaustavili kamion jedne kurirske službe u čijem se tovaru našlo mnoštvo strane robe bez dokaza o plaćenim uvoznim dažbinama, ali i čak 42.000 tableta leka “Lexilium“ od 3 i 6 miligrama.

Velika količina tableta. Uprava carine Srbije

Istog dana je na ulazu graničnog prijelaza Horgoš otkriven i neobičan pokušaj krijumčarenja robe teške preko 167 kilograma za koju je putnik rekao da je riječ o metalnim odstojnicima za matične ploče računara koje je kao otpad kupio u Nemačkoj. Metalne iglice raznih dužina i debljina ispunile su četiri velike kartonske kutije koje su putnici kamuflirali ličnim prtljagom.

“Oko 23.30 časova 14. juna u Beograd je doputovala putnica u čijem je prtljagu otkriven neprijavljeni ručni časovnik marke “Rolex“ čija je vrijednost procjenjena na 12.200 eura. Na pitanje zašto robu nije prijavila, tinejdžerka je rekla da nije bila informisana o tome da vrijedne stvari moraju biti prijavljene na ulazu u zemlju”, kažu u Upravi carine.


Neprijavljeni Rolex. Uprava carine Srbije

Pored zapljena robe, zabilježen je i jedan devizni prekršaj u vrijednosti od 21.960 eura. Naime, neprijavljeni novac iznad dozvoljenog limita od 10.000 eura otkriven je kod putnika koji je iz Francuske putovao ka Srbiji, a na ulazu u zemlju carinicima je rekao da nema ništa da prijavi.

Tokom detaljnog pregleda koji je uslijedio, carinici su neprijavljene devize otkrili u koverti sakrivenoj među sokovima, ali i u džepovima pantalona zapakovanih u prtljag, kao i u džepovima farmerki koje je putnik nosio na sebi. Ukupno je otkriveno 31.960 eura, od čega je iznos od 10.000 koji ne podliježe prijavljivanju putniku odmah vraćen, dok je predmet prekršaja suma od 21.960 neprijavljenih eura.

Metalne iglice. Uprava carine Srbije

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.