GLOBUS

Njemački ministar: Evropa je ujedinjena u vezi s iranskim nuklearnim sporazumom

Index.hr

24.5.2018

Evropske zemlje ostat će ujedinjene u odluci da se nastave pridržavati sporazuma iz 2015. s Iranom uprkos odluci Vašingtona da iz njega istupi, rekao je novinarima njemački ministar vanjskih poslova Heiko Mas (Maas).

Mas je kazao da je njemačko i evropsko stajalište objasnio u otvorenoj, ali konstruktivnoj raspravi sa savjetnikom za nacionalnu sigurnost SAD Džonom Boltonom (John), tvrdeći da je važno izbjeći bilo kakvu obnovu aktivnosti na nuklearnom programu Irana, prenosi Index.hr.

- Evropa je vrlo, vrlo ujedinjena u stajalištu oko nuklearnog sporazuma s Iranom i to se neće promijeniti - rekao je Mas, koji se kasnije treba sastati s državnim sekretarom SAD Majkom Pompeom (Mike).

Pompeo je u srijedu pred parlamentarnim odborom za vanjsku politiku govorio o Iranu te naglasio da se želi sastati s evropskim saveznicima u sljedećih nekoliko sedmica da bi razgovarali o sveobuhvatnoj strategiji prema toj zemlji nakon povlačenja SAD iz međunarodnog nuklearnog sporazuma.

Rekao je da polovinom juna planira sastanak s više partnera, uključujući Britaniju, Francusku i Njemačku, koje su dio sporazuma, zajedno s Rusijom i Kinom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.