SVIJET

Elon Mask objavio rat medijima, pokreće online platformu nazvanu "Pravda"

Index.hr

27.5.2018

Elon Mask (Musk) je, nakon brojnih kritika na svoj račun, odlučio objaviti rat medijima, piše "The New York Times".

Mask je objavio u srijedu na Twitteru da planira pokrenuti online platformu pod imenom "Pravda", prema bivšim sovjetskim novinama, gdje će ljudi moći "ocjenjivati istinitost bilo kojeg članka i pratiti ocjene kredibiliteta svakog novinara, urednika i objave".

"Bloomberg" je saopćio da je Mask kompaniju pod imenom "Pravda" već u oktobru  registrirao u Delawareu, što znači da već neko vrijeme radi na ovom projektu. 

Kao šef kompanije u dokumentu koji je objavio portal Gizmodo naveden je Džared Birčl (Jared Birchall), predsjednik Neuralinka i direktor "Boring Companyja", dviju Maskovih  organizacija.

Mask je Gizmodu potvrdio da je već registrirao kompaniju te izjavio da će online platformu pokrenuti "čim završi s radom na Teslinom Modelu 3". 
Portal "The Wire" piše da Mask svoj novi proizvod neće uspjeti održati pouzdanim: "Forumi koji su otvoreni za sve podložni su utjecaju podijeljenih zajednica koje lako mogu dovesti do pristranog ocjenjivanja. Naravno, Mask može pokušati pokrenuti platformu, ali zagovornici političkih ekstrema sigurno će pokušati napadati vijesti koje se njima lično ne sviđaju." 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.