BIH

Talgo vozovi idu u Tursku

ŽFBiH pobijedile na međunarodnom tenderu

Autor:M. Aš.

21.7.2014

 

 

"Željeznice FBiH" (ŽFBiH) pobijedile su na međunarodnom tenderu koje su prije nekoliko mjeseci raspisale "Željeznice Turske" za najam Talgo garnitura za potrebu modernizacije željezničkog saobraćaja, saznaje "Avaz".

 

Za nabavku devet Talgo garnitura za ŽFBiH 2009. godine potpisan je kreditni ugovor s vladom Španije vrijedan 66,7 miliona eura (oko 130 miliona KM). Prvi Talgo vozovi u BiH su dovezeni 2010. godine i od tada se nalaze u hangarima i na prugama ŽFBiH.

 

U bh. državnoj kompaniji sada čekaju finalizaciju dogovora prema kojem će za tri godine iznajmljivanja devet Talgo garnitura Turcima spasiti 27 miliona KM jer je za njihovu nabavku prije pet godina bačeno 130 miliona KM.

Zufer Vlajčić, pomoćnik direktora željezničkog operatora ŽFBiH koji je sredinom maja prisustvao otvaranju ponuda, rekao je za "Avaz" da se sada očekuje da Turci pošalju zvaničnu obavijest, ali da je izvjesno da je ovo već gotova stvar.

- Da je tu nešto sporno, mi bi već dobili negativan odgovor. Sve što je od nas traženo u tenderu, mi smo predali, a imali smo i najbolju ponudu. Turska je već pripremila pruge na kojima ovi vozovi mogu voziti 200 kilometara na sat- kaže Vlajčić.

S druge strane saznajemo da bi problem oko najma moglo biti održavanja Talga, jer su navodno Španci, od kojih je bh. strana kupila Talgo Turcima odredili previsoku cijenu o kojoj sada traju pregovori.

- Vjerujem da će tu biti nekih korekcija u cijeni jer mi nikada nismo ni plaćali održavanje iz razloga što vozovi nisu ni saobraćali na bh.prugama. Istina da je cijena u tom slučaju visoka, ali vjerujem da će se Španija i Turska na kraju uspjeti dogovoriti - kaže Vlajčić.

Brojke

27 miliona KM iznosi ugovor na tri godine
9 miliona KM košta najama na godinu
9 garnitura bit će iznajmljeno

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.