BIH

Lider u otkupu malina i izvozu jagodastog voća

Bugojanska kompanija "Heko" proširuje kapacitete

A. MANDŽIĆ

24.7.2014

 

Od uzgoja malina živi veliki broj stanovnika Bugojna i okolnih mjesta, ali i cijele gornjovrbaske regije. Muhamed Palačkić, vlasnik preduzeća "Heko" s reprocentrom “H&H Fruit”, najveći je otkupljivač maline na ovom području, a razvio je i vlastitu rasadničku proizvodnju i skoro svake godine proširuje kapacitete.

Nove investicije

U okviru reprocentra jagodastog voća “H&H Fruit” pod sloganom "Naše voće - Vaše zdravlje" nalaze se savremeni rasadnik jagodastog voća, pogoni za zamrzavanje, sortiranje i skladištenje jagodastog voća, šumskih plodova, ljekovitog bilja, različitih vrsta gljive i ostale sirovinske baze, kao i savremeni pogoni za sušenje šumskih plodova, ljekovitog bilja, voća, povrća i gljiva.

Palačkić ističe kako bi ove godine od malinara iz Bugojna, ali i drugih općina, trebali otkupiti skoro 2.000 tona maline te značajne količine šumskih kupina i borovnica.

Predali smo projekt u kojem smo naveli da ćemo zasaditi 500 dunuma i zaposliti 100-200 novih radnika, odnosno skoro 1.500 sezonskih. Planirali smo i otvaranje nove hladnjače, kaže Palačkić

- U ovoj sezoni sigurno ćemo otkupiti 3 - 3,5 hiljada tona raznih plodova, što jagodičastog, što kultivisanog, odnosno šumskog voća. S obzirom na to da se proizvodnja širi i da svakodnevno raste broj kooperanata s kojima sarađujemo, planirali smo i nove investicije - kaže Palačkić.

Nova hladnjača s najmodernijom opremom omogućava sortiranje i skladištenje maline i drugog jagodičastog voća po svjetski priznatim standardima.  

- Ponudili smo akontativnu otkupnu cijenu od dvije KM po kilogramu, što ne znači da ona neće biti i viša. Vlada veliki interes ljudi za otkup, ali i za poslove koje im nudimo u preradi prosječno pet do deset tona robe koju distribuiramo uglavnom u inozemstvo – ističe Palačkić.

Traže zemljište

U ovom uspješnom bugojanskom preduzeću, koje, pored stalnih radnika, zapošljava i po 200 sezonaca, spremni su i na nova ulaganja. Od nadležnih u Općini Bugojno zatražili su da im se dodijeli u zakup poljoprivredno zemljište u Mjesnoj zajednici Kopčić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.