BIH

Kebo traži istragu o ubistvu Ljubijankića

Zahtjev glavnom tužiocu BiH Goranu Salihoviću

S. DEGIRMENDŽIĆ

25.7.2014

 

Potpredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo uputio je jučer zahtjev glavnom tužiocu Tužilaštva BiH Goranu Salihoviću u kojem traži rasvjetljavanje okolnosti pod kojima je 28. maja 1995. godine ubijen ministar vanjskih poslova Republike BiH dr. Irfan Ljubijankić.

Nova saznanja

- S obzirom na činjenicu da do danas nisu objavljeni zvanični podaci o okolnostima ubistva dr. Irfana Ljubijankića i da to stvara prostor za razne pretpostavke, špekulacije, a možda i skrivanje istine, molim Vas da se javnost obavijesti o istrazi koju je Tužilaštvo BiH provelo 2008. godine - naveo je, između ostalog, Kebo u zahtjevu.

Dodaje i da je tokom nedavne posjete Bihaću, u okviru koje je obišao i mezar dr. Irfana Ljubijankića, došao do saznanja koja su do sada bila nepoznata široj javnosti te koja bi mogla biti i korisna za istragu.

 

 

Potpredsjednik FBiH pozvao se na nedavni razgovor s Halilom Bajramovićem, inače nekadašnjim pripadnikom Armije RBiH iz Cazina, a danas uglednim privrednikom koji mu je otkrio imena osoba koje bi mogle znati više detalja o ubistvu nekadašnjeg ministra vanjskih poslova.

- Rekao mi je da je bitna osoba koja zna detalje Dušan Miljković, nekadašnji komandant zone razdvajanja od Raštela do Šturlića - naveo je Kebo.

U razgovoru za "Avaz" Bajramović je jučer pojasnio da je riječ o kapetanu Miljkoviću s tadašnjeg teritorija Hrvatske, koji je bio pod okupacijom tzv. SAO Krajine. Upravo Miljković je osoba koja je samo nekoliko dana nakon ubistva Ljubijankića predala Bajramoviću džepni sat, za koji je ustvrdio da bi mogao pripadati ubijenom bh. zvaničniku.

Nema pomaka

- Riječ je o džepnom satu i, koliko se sjećam, bio je srebrene boje, s oštećenim lancem. S jedne strane imao je ugraviranu lokomotivu, a s druge mjesec i zvijezdu. Vrijeme na njemu bilo je zaustavljeno u 3 sata i 10 minuta - ispričao nam je Bajramović, koji kaže da je dan poslije predao sat pripadnicima državne bezbjednosti, ali da nikada nije saznao je li to uistinu bio Ljubijankićev sat i kakva mu je sudbina.

 

Ljubijankić: Traga za istinom

 

Minka Ljubijankić, supruga rahmetli Irfana Ljubijankića koja 19 godina traži istinu o smrti supruga, u izjavi za "Avaz" pozdravila je Kebin zahtjev.


- Nadam se da će se nešto pokrenuti, jer 19 godina čekamo. U gotovo svim drugim slučajevima nešto je otkriveno i nešto se našlo, ali ovdje nema pomaka - kaže Ljubijankić.

 

Kebu treba podržati, naredbodavci će morati u zatvor

 

Radončić: Pravda za žrtve

- Dolazi vrijeme da se zlodjela bošnjačke državne mafije otkriju, pravda i žrtve to zaslužuju neovisno da li su egzekutori bili prevejani obavještajci ili komandanti brigada, kako se to dešavalo u Sarajevu, što su bili vezani direktno za Bakira Izetbegovića. Mi koji smo otvorili te procese ne bojimo se podvala te iste ratno-poratne mafije, a kao što je za javnost iznenađenje slučaj „Ljubijankić“, bit će i drugih iznenađujućih imena ljudi koji su stradali od nemilosrdne vlasti.

Kebu treba podržati i ohrabriti. Drago mi je da više nisam sam i jedini na meti Izetbegovićeve „pravne države“ koja će u oktobru prvo otići s vlasti, a onda  će naredbodavci, kao u slučaju Đurekovića ili Ćuruvije, morati otići u zatvor. To i ekonomija moraju biti apsolutni prioriteti u narednom periodu - kazao je u izjavi za „Avaz“ predsjednik SBB-a i bivši ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić, bošnjački kandidat za člana Predsjedništva BiH, koji je još prije godinu dana rekao da pravnu državu i njen cunami više niko neće moći zaustaviti.

 

"Naši" prodavali ručni sat

Za priču o džepnom satu Minka Ljubijankić ranije nije čula. Potvrdila nam je da je njen rahmetli muž imao više satova te da se ne sjeća tačno kako su izgledali.

Otkrila nam je i šokantnu priču o tome kako su neke osobe kojima je zaboravila imena, ali su "naši", a ne Srbi, njoj i njenoj djeci nudili da otkupe sat koji je navodno pripadao njenom mužu.

- Ne znamo ni je li to bio njegov sat jer smo odbili tu ponudu - priča Minka Ljubijankić.

Gdje je novac koji je Saudijska Arabija poslala za Peti korpus

Minka Ljubijankić nije htjela komentirati dugogodišnje špekulacije da iza smrti njenog muža stoje pojedinci iz tadašnjeg političkog rukovodstva u Bihaću i Sarajevu, od kojih je Ljubijankić uoči kobnog polaska za Zagreb tražio istinu o nestalom novcu koji je stigao iz Saudijske Arabije i bio namijenjen vojnicima Petog korpusa, ali do njih nikada nije stigao.

No, i supruga čovjeka koji je bio jedan od najsvjetlijih primjera odbrane BiH i njene tadašnje politike i diplomatije sumnja u do sada poznate okolnosti smrti njenog muža.

- Ne možete da ne sumnjate, a znate da je to jedini oboreni helikopter, a u to vrijeme bilo je oko 200 letova s područja današnjeg USK. Vjerujem da su oni srpski vojnici što su nagrađeni za rušenje helikoptera to i uradili. Ali pitanje je ko im je to naredio i odobrio. Ta se istina mora saznati kad-tad - kaže Ljubijankić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.