BIH

Kubik pijeska plaćali 990 KM

Šta je utvrdila interna revizija u "Elektroprivredi BiH"

M. AŠČIĆ

27.7.2014


Državna kompanija "Elektroprivreda BiH" (EPBiH), s direktorom Elvedinom Grabovicom (SDP) na čelu, plaćala je kubik pijeska za adaptaciju zgrade u Sarajevu 990 maraka, utvrdila je interna revizija EPBiH.

Riječ je o 30 puta višoj cijeni od realne, kada je u pitanju nabavka pijeska granulacije 0-4 milimetra.

Nerealne cijene

Prema dokumentaciji do koje je došao naš list, utvrđeno je da je ovaj posao dogovoren s privatnom firmom "Sela" iz Sarajeva, koja je na taj način zaradila 230.491 KM. Firma "Sela" dobila je posao za izvođenje radova na području Kantona Sarajevo u vrijednosti od 471.123 marke. U cijenu nije uračunat PDV.

 

Brojke

- 990 KM plaćali kubik pijeska

- 471.123 KM iznosi ugovor firme "Sela"

 

- S obzirom na to da se u svim distributivnim dijelovima izvode isti ili slični radovi/usluge, izvršili smo poređenje cijena pojedinih stavki između zaključenih ugovora te utvrdili da postoje značajna odstupanja. Posebno se skrećemo pažnju na Okvirni sporazum broj OS-1-1EDSA/12 (dobavljač firma "Sela") - navodi se u izvještaju internih revizora.

Utvrđeno je da za pojedine pozicije za izvođenje radova iz sporazuma postoje stavke za koje je data enormna cijena.

Pojedinačne pozicije

- Tako je za poziciju nabavka i ugradnja pijeska granulacije 0-4 milimetra u temeljne stubova data jedinična cijena od 990 KM. Uvidom u pojedinačne pozicije utvrdili smo da od ukupno 72 pozicije, 46 pozicija nije realizovano, dok je kod nekih došlo do enormnog prekoračenja u realizaciji - navodi se u izvještaju revizora.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.