BIH

Kraj Dejtona?

Tragom preporuke u izvještaju ICG-a

S. DEGIRMENDŽIĆ

31.7.2014

 

U nedavno objavljenom izvještaju Međunarodne krizne grupe za BiH (ICG) pod nazivom "Budućnost Bosne" između ostalog se, kao jedno od rješenja Gordijevog čvora u BiH, kako opisuju situaciju i "konflikt interesa tri narodne zajednice kao stalni izvor sukoba", spominje formiranje trećeg, hrvatskog entiteta.

Ništa pogrešno

- Nema ničeg nužno pogrešnog u vezi s hrvatskim entitetom. On bi mogao riješiti mnoge probleme: ne bi bilo više potrebe za kantonima i odnosi između države i entiteta, kao i između entiteta i općina, mogli bi biti konzistentni u cijeloj BiH – navodi se, između ostalog, u izvještaju ICG.

 

Faksimil preporuka ICG-a vlastima u BiH i EU

 

Jedan od autora izvještaja Marko Prelec nedavno je u programu Glasa Amerike naglasio da izvještaj ICG-a nije za dnevnu upotrebu, pogotovo u kontekstu predstojećih izbora.

 

Mujkić: Slijed logike

 

- Mora se naći ustavni aranžman koji odgovara realnosti onakvoj kakva jeste, dakle kojim će biti zadovoljni i oni koji vide svoju budućnost uglavnom u Sarajevu, oni koji je vide u Banjoj Luci i oni koji gravitiraju ka Mostaru - kazao je tada Prelec.

Ipak, izvještaj ICG-a izazvao je buru reakcija.

Svoj na svome

Asim Mujkić, profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, komentirajući prijedlog ICG-a za "Avaz", kazao je da je trenutno ustrojstvo BiH takvo da otvara put teritorijalnom nacionalizmu.

- Mislim da se tu ne radi eksplicitno o zagovaranju trećeg entiteta nego o slijeđenju logike stvari po kojoj je ovako ustanovljena BiH po dejtonskim principima  pogodno tlo za razvoj etnonacionalizma i njegovih institucija i u teritorijalnom pogledu. Dakle, to je jedno sasvim realno predviđanje unutar ovakvog ustrojstva BiH. Slažem se da su nam potrebne ne samo ustavne reforme nego nam je potrebno i da se sva tri naroda, uključujući i ostale, osjećaju ovdje kao kod kuće. Ali, to se ne postiže tako što će, mada može i tako - silom, svaki narod imati svoj dio teritorije gdje će se osjećati kao kod kuće. Smatram da se treba naći formula gdje će se svi u svakom dijelu BiH osjećati kao svoj na svome - kazao je profesor Mujkić.

Teze za zastrašivanje

Šijaković: Vrijeme kampanje

Univerzitetski profesor u Banjoj Luci Ivan Šijaković kaže za "Avaz" da je prijedlog ICG-a osvježavanje stare priče uvremenjeno u političkom trenutku, izborne godine, odnosno sada već kampanje.

- To će pomoći u zastrašivanju onima koji se protive ovoj ideji, odnosno u odbrani teze onima koji je zagovaraju. Metodologija je to skretanja pažnje sa slike socijalnog stanja u BiH, devastirane ekonomije, siromaštva, besperspektive mladih i položaja zemlje doslovno na začelju Evrope - kazao je Šijaković. V. S.

O tome se odavno govori

Hadžović: Nema napretka

Denis Hadžović, generalni sekretar Centra za sigurnosne studije BiH, smatra da je izvještaj ICG-a nešto o čemu se u BiH odavno govori.

- Ono što mi, nažalost, imamo u BiH jeste otvoreno zagovaranje trećeg entiteta, zagovaranje neupitnosti RS i nemogućnost političara da nađu zajedničku viziju  budućnosti BiH. To je rečeno i u ovom izvještaju koji nudi i tu soluciju trećeg entiteta. Nadam se da tu nema ispoljavanja tendencija rušenja ustavnopravnog sistema BiH i da je taj prijedlog njegovih autora došao kao rezultat toga što u zemlji nema nikakvog napretka i on bi možda trebao otvoriti jednu konstruktivnu priču o BiH i biti opcija za otvaranje pregovora o problemima - kazao je Hadžović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.