BIH

Stipendisti dolaze pred zgradu Vlade Kantona!?

Nezadovoljni učenici i studenti

K. KEŠMER

5.8.2014

 


Iako je akademska i školska godina davno završena, stipendisti Fonda "Ikre", većinom djeca šehida i poginulih boraca, od devet dobili su tek pet stipendija! Na internet-forumima već se mogu vidjeti pozivi na demonstracije pred zgradom Vlade KS!

Tužne priče

Naime, iako je ugovorom koji su potpisali svi stipendisti s Fondom, odnosno Ministarstvom za boračka pitanja KS, naznačeno da će se svaki mjesec školske i akademske godine uplatiti po jedna stipendija, to nije slučaj. Umjesto toga, učenici i studenti čekaju i po tri mjeseca na stipendiju, od koje mnogi žive i plaćaju školske troškove.

Šefica računovodstva u Fondu "Ikre" Rusmira Batalović kazala nam je kako uplata ne zavisi od njih već Ministarstva finansija.

- I mi zovemo svaki dan Ministarstvo za boračka pitanja, i oni kažu da su poslali uplatnice u trezor, odnosno Ministarstvo finansija. Trpimo uvrede, stipendisti su nervozni, kao i roditelji, pa su agresivni, i razumijemo ih. Slušamo razne priče i sudbine, od kojih budemo cijeli dan tužni i pogođeni, ali ne možemo pomoći - kaže Batalović.

Dodaje kako se konkurs za odabir novih stipendista raspisuje u oktobru te da se nada da će do tada biti isplaćene sve preostale stipendije.

- Radit će se obračun i planiranje budžeta Fonda za narednu godinu. Postoji mogućnost da se smanji što bi moglo značiti manje stipendija. Mada, nadam se da do toga neće doći, idu izbori, pa valjda to neće riskirati - ističe Batalović.

Ministar za boračka pitanja Faid Hećo (BPS) potvrdio nam je da je njegovo ministarstvo sve naloge proslijedilo u Ministarstvo finansija.

Nema novca

- Ostalo je da se uplate još četiri stipendije. Pisao sam dvije urgencije ministru finansija Muhamedu Kozadri (SDA). Međutim, on kaže da nije mogao isplatiti stipendije zbog katastrofalnog priliva sredstava u budžet, odnosno nedostatka novca. Dobio sam obećanje da će uskoro uplatiti dvije - kaže Hećo.
 

 

 

Kozadra nedostupan

Odgovor smo pokušali dobiti i od v. d. premijera i ministra finansija Kozadre, međutim nije odgovarao na naše brojne telefonske pozive. Tako smo i o ovome ostali uskraćeni za odgovor.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.