BIH

Merkel ne zaboravlja BiH!

Analitičar Bodo Veber o skorašnjem sastanku sa kancelarkom

S. NUMANOVIĆ

6.8.2014

 

 


Njemački analitičar balkanskih prilika Bodo Veber (Weber) kazao je "Avazu" nekoliko dana pred održavanje velike konferencije lidera Balkana u Berlinu da ni sastav delegacije BiH, a ni trenutak održavanja skupa nemaju veze s tim šta Njemačka želi ili ne želi s Bosnom i Hercegovinom.

- Skup je regionalnog karaktera, on nije planiran zbog BiH niti s nekim posebnim naglaskom na BiH. Na njega su pozvani iz vaše zemlje, kao i iz svih ostalih zemalja regije   - kaže Veber.

 

Novi zamah

 

Analizirajući moguća očekivanja od sastanka kancelarke Angele Merkel s balkanskim liderima 28. avgusta, Veber ističe da je on sazvan s ciljem da se regionalnoj saradnji da novi zamah. I to s posebnim naglaskom na ekonomsku saradnju.

- Usto, kancelarka Merkel shvata konferenciju kao svojevrsnu poruku da usred okupiranosti Evropske unije ukrajinskom krizom zapadni Balkan nije zaboravljen - smatra Veber.

 

Poslije protesta

 

Dodaje i da je dolazak nove/stare koalicije na vlast u Njemačkoj (CSU-SPD) krajem prošle godine koincidirao s novom međunarodnom pažnjom na BiH poslije žestokih demonstracija u februaru ove godine.

- Kao posljedica se unutar vlade Njemačke posljednjih mjeseci počelo razmišljati o jačem angažmanu te vodeće EU članice u BiH. To je veoma dobar razvoj. Zasad Berlin, u tom kontekstu, zaista još ne zna šta će s Bosnom, jer je taj proces razmišljanja tek počeo - naglašava on.

 

Veber: Tek razmišljaju

 

 

Ko je pozvan

U Berlin 28. avgusta pozvani su: premijeri, ministri vanjskih poslova i ministri ekonomije Slovenije, Hrvatske, BiH, Srbije, Crne Gore, Makedonije, Kosova i Albanije.

Merkel već poručila da želi vidjeti novu dinamiku u BiH

- Od velikog značaja za oživljavanje cijelog regiona jesu zajednički privredni projekti -Njemačka očekuje da se nakon oktobarskih izbora ubrza dinamika provođenja reformi koje su BiH potrebne za kandidatski status.

Treba nastaviti odlučno. Želim vidjeti novu dinamiku u BiH kada je u pitanju EU. Željela bih da imamo novu politiku približavanja ove zemlje EU da bismo pokazali ljudima u BiH da je njihova budućnost u Uniji. Naravno, ako lideri te zemlje budu spremni da poduzmu zajedničke korake - poručila je Merkel nedavno u poruci Balkanu te istakla da se „od konferencije očekuje da iznjedri oživljavanje regiona Balkana".

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.