BIH

Zaljubljenik u oldtajmere treba imati dosta živaca

Edin Sadibašić uživa prepravljajući stara vozila

Autor:E. REDŽIĆ

8.8.2014

 

 

Edin Sadibašić (54) iz Starog Viteza kupuje stara devastirana vozila i od njih pravi oldtajmere. Kako kaže, sve je počelo 1974. godine kada je od dva bicikla napravio jedno „tandem" s dva sica.

Kupovao motore

- Uvijek sam imao želju da napravim nešto što još nema niko. Tako sam radio s biciklima a pred vojsku sam počeo kupovati motore. Jedno vrijeme sam imao restoran i to sam radio godinu, ali monotonost ugostiteljstva me natjerala da ga zatvorim i počnem se baviti čime se i danas zanimam – kaže Sadibašić.

Najveća želja

- Najveća želja mi je da nađem auto koje je moje godište. Želim da svog vršnjaka uredim i onda bi ga vjerovatno ostavio za „malo mlađeg oldtajmera" – naglašava Sadibašić.

 

Devastirani kamion Mercedes 1969. godište nabavio je u Pruscu, restaurirao je, stavio u funkciju te je radio kao prijevoznik do početka ratnih zbivanja.

- Najviše sam se zanimao za mercedese jer je to vozilo koje je svakom zanimljivo i mogao sam ih lako prodavati. Kamion sam kupio za 400 eura, koji je bio potpuno uništen i godinu sam ga radio i popravljao. Poslije sam ga prodao za 6.500 eura u Banju Luku, čovjeku koji radi sličan posao kao i ja. Vozila ne prodajem samo po Bosni i Hercegovini, već i u Austriji i Sloveniji. Da bi se kvalitetno restaurirao oldtajmer treba najmanje godina, a još nisam naišao na nešto što nisam mogao popraviti – naglašava Sadibašić.

Česta druženja

 

Unutrašnjost kombija

 

Kako kaže, najbitnija je ljubav prema ovom poslu, “dosta živaca” i punu garažu dijelova. Sadibašić je član Oldtajmer kluba „Klassik" iz Travnika te često imaju druženja i skupove širom države.

Trenutno imam dva oldtajmera, kombi Mercedes koji košta 5.000 KM i Minika Mercedes kojeg cijeni 6.000 maraka. Često radi i zamjene s kolegama u drugim gradovima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.