BIH

Krajina pripravniku povjerio posao od 226,9 miliona KM

Šta se dešava s dokumentacijom o ratnim potraživanjima

A. DUČIĆ

9.8.2014

 

 


Informacija "Dnevnog avaza" o tome da je Ministarstvo finansija FBiH, kojim upravlja Ante Krajina, gotovinom izvršilo sumnjivu isplatu ratnih potraživanja od 932.444 KM slovenskoj firmi HMEZAD-TMT, ako je suditi prema revizorskom izvještaju o aktivnostima Ministarstva za 2013. godinu objavljenom jučer, samo je vrh ledenog brijega koji krije ogromne malverzacije u ovoj oblasti.

Bez procedure

Prema frapantnom izvještaju federalnih revizora, popis dokumentacije o neizmirenim obavezama po osnovu ratnih potraživanja, koje ukupno iznose 226,9 miliona KM, trenutno vrši samo jedan pripravnik!

Ovo šokantno otkriće, za koje revizori od Krajine traže objašnjenje, posljedica je ogromnih malverzacija u Ministarstvu finansija. Revizori su, naime, utvrdili da je njegov sektor za upravljanje dugom bez formalne procedure od Komisije za konačnu verifikaciju ratnih potraživanja, koja je ranije osnovana uredbom Federalne vlade, preuzeo zatečenu dokumentaciju o ratnim potraživanjima, budući da je ova komisija prestala s radom.

Međutim, Ministarstvo finansija je do kraja 2013. godine, po naredbi Vlade, od navedene komisije trebalo preuzeti svu dokumentaciju. Ali to nije učinjeno pa su revizori utvrdili da je taj proces tek sada u toku.

U izvještaju Ureda za reviziju institucija FBiH potvrđeno je pisanje našeg lista o nezakonitoj isplati skoro milion KM ratne štete Slovencima, budući da su u izvještaju istakli da se "izmirenja unutrašnjih obaveza FBiH vrše isključivo emisijom vrijednosnih papira".


Štaviše, utvrdili su da je ratna štete isplaćena, a da ovo preduzeće uopće nije registrirala nadležna Komisija za konačnu verifikaciju ratnih potraživanja.


Presuda iz Zenice

Kako stoji u izvještaju, Ministarstvo finansija se oslonilo na presudu Općinskog suda u Zenici od 28. juna 2012. godine, kojom je dosuđen navedeni iznos, međutim, revizori od Krajine nisu mogli dobiti tačne podatke niti dokumentaciju o tome zašto je ova isplata bila prioritetna.

 

U izvještaju objavljeno šokantno otkriće


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.