BIH

Nikšić obmanuo Parlament, Tufekčić zaprijetio ostavkom

Vlada SDP - SDA nije ispoštovala zaključke Doma naroda

S. MUHIĆ

12.8.2014

 

Federalna vlada SDP - SDA nije ispoštovala zaključak Doma naroda Parlamenta FBiH prema kojem su do 10. avgusta delegatima trebali dostaviti informacije o tome šta su premijer Nermin Nikšić (SDP) i ministri uradili da bi pomogli stanovništvu u uništenim područjima tokom majskih poplava.

 

 

Naknadna pamet

Nikšić krije informacije o tome koliko je novca prikupljeno za pomoć nastradalima, koji su bili konkretni potezi Vlade, šta je urađeno na terenu, u kojoj je fazi formiranje federalnog fonda za pomoć nastradalima...

 

Sve kriju
Nikšić krije informacije o tome koliko je novca prikupljeno za pomoć nastradalima, koji su bili konkretni potezi Vlade, šta je urađeno na terenu...

 

Zbog te činjenice u Federalnom parlamentu nastao je pravi haos, i pored toga što je kolektivni godišnji odmor. Potpredsjednik Doma naroda Jasenko Tufekčić (SDA) optužio je jučer Federalnu vladu SDP - SDA da nije informirala delegate o poduzetim aktivnostima, iako je bila obavezna. Povodom toga Tufekčić je oštro reagirao tražeći hitnu sjednicu Kolegija i Doma naroda, tvrdeći da će podnijeti ostavku ako sjednica što prije ne bude održana.

Opozicioni delegati, ali i poslanici u Predstavničkom domu od početka su upozoravali na štetno djelovanje i nezainteresiranost vlasti da pomogne ugroženom narodu.

Delegat Kluba Bošnjaka Dževad Rađo (SBB) kazao je da se njegova stranka zalagala za to da Parlament bude taj koji će kontrolirati rad Vlade kada je u pitanju pružanje pomoći ugroženima.

- Međutim, ovo što je uradio Tufekčić, samo su naknadna pamet i predizborna priča. U SDA pokušavaju da se operu od odgovornosti SDP-a, ali svima mora biti jasno da je to njihova zajednička vlada i da su svi krivci. Oni nisu kadri da urade projekte koji će pomoći građanima u poplavljenim područjima - rekao je Rađo.

Obmana javnosti

Delegat Kluba Srba Zoran Jovanović podsjetio je na obećanje ministra pravde FBiH Zorana Mikulića (SDP) da će fond za pomoć stradalima na poplavljenim područjima u punom kapacitetu početi raditi i pomagati ljudima za mjesec.

 

10. avgust bio rok da se dostave informacije

 

- Prošlo je više od 30 dana, od toga ništa nije bilo. Vlada je tako samo još jednom obmanula javnost preko leđa ugroženih - kazao je Jovanović.

Narod vode u ambis

- Ta vlast je nesposobna i žao mi je što je Tufekčić učestvovao u blokadi smjene Federalne vlade SDP - SDA. Oni će, nažalost, ostati do kraja i stalnim zaduživanjem samo će još više narod odvesti u ambis - istakao je Rađo.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.