BIH

Nikšić odmara, a nas ponižava

Penzioneri blokirali magistralni put Tuzla - Doboj

E. D. Š. - H. Č.

13.8.2014

 

Nezadovoljstvo penzionera u Federaciji BiH zbog neisplaćenih mirovina svakim danom raste. Tako je jučer 300 penzionera iz Donje i Gornje Orahovice više sati držalo u blokadi magistralni put M-4 Tuzla - Doboj u centru Donje Orahovice jer još nisu dobili mirovine.

Pošteno zaradio

U Federalnom zavodu PIO/MIO kazali su nam da bi danas svi trebali dobiti penzije, čime će biti završena isplata za juli.

- U livnici čelika u Tuzli radio sam 40 godina i pošteno zaradio svoju penziju. Bilo je teško boriti se s temperaturama. Ovi sada samo nas lažu. Nikšićeva vlada se odmara, a on je najodgovorniji za naše maltretiranje, ponižavanje. Ovo je sramota cijele države - ispričao nam je Suljo Dedić, koji je učestvovao u blokadi magistralnog puta.

 

Ni marku za hljeb
- Neka se zna da nije teško samo u Orahovici, Gračanici, Tuzli već i u Sarajevu. Ovo je ko zna koji mjesec po redu da mi penzije ne dobijemo ni do 15. u mjesecu. Pa mnogi nemaju ni marku za hljeb! Da mi nije kćerke, bila bih gladna - kaže Đulabić.

I u Sarajevu postoji određen broj penzionera koji još nije dobio svoje mirovine.

- Neka se zna da nije teško samo u Orahovici, Gračanici, Tuzli već i u Sarajevu. Ovo je ko zna koji mjesec po redu da mi penzije ne dobijemo ni do 15. u mjesecu. Pa mnogi nemaju ni marku za hljeb! Da mi nije kćerke, bila bih gladna - kazala nam je Amira Đulabić.

Kasne doprinosi

Šef Ureda za odnose s javnošću Federalnog zavoda PIO/Mio Amel Lizde kaže da isplata zavisi od uplate doprinosa.

- Smatramo da će s današnjim danom svi dobiti svoje mirovine. Ne znamo zašto u Orahovici nisu dobili penzije. Koliko god se novca uplati od doprinosa, mi to odmah prosljeđujemo ravnomjerno poštama i bankama - rekao nam je Lizde.

 

 

 

REAKCIJE


HNK: Kako će preživjeti

 

Tanović: Ovo je žalosno

- Kod nas se niko nije žalio na isplate penzija, ali je stvarno žalosno da mnogi čekaju toliko da dobiju mirovine. U tri dana bi se trebalo sve isplatiti.

Više od 300.000 penzionera ima mirovine manje od 434 KM. Kako će preživjeti s tim - komentira Alija Tanović, predsjednik Udruženja penzionera Hercegovačko-neretvanskog kantona.

TK: Nisu isključeni protesti


Predsjednik Udruženja penzionera/umirovljenika općine Tuzla Fadil Kunto kaže da u narednim mjesecima nisu isključeni protesti ove populacije.

- Penzije kasne zbog nedovoljne uplate doprinosa, svjesni smo toga. Ali nešto se u državi mora mijenjati. Ako se u narednih nekoliko mjeseci ova agonija nastavi, sigurno ćemo aktivirati nove proteste - poručio je Kunto.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.