BIH

Zakon o prijavljivanju imovine predizborna je podvala!

Zastupnici o prijedlogu vladajuće stranke

K. KEŠMER

15.8.2014

 


Iako postoje institucije koje se bave kontrolom i provjerom imovine i kojoj izabrani dužnosnici na svim nivoima vlasti prijavljuju imovinu, Klub zastupnika SDA Skupštini KS predložio je nacrt zakona, čija bi svrha bila ista! A prema mišljenju nekih zastupnika, radi se o klasičnoj predizbornoj podvali.

Jeftini poeni

Naime, na jučerašnjem kolegiju Skupštine u dnevni red sjednice na inicijativu SDA uvršten je Nacrt zakona o prijavljivanju, porijeklu i kontroli imovine izabranih dužnosnika, nositelja izvršnih funkcija i savjetnika u Kantonu.

Zastupnik u Skupštini Dževad Rađo (SBB) kazao je kako se radi o čistom predizbornom manevru te dodao kako on ne zaslužuje poseban komentar.

- To je toliko smiješno, jer već postoje institucije za tu svrhu. Svaki izabrani zvaničnik svoj imovinski karton dostavlja CIK-u na početku i kraju mandata. Za kontrole i provjere postoje tužilaštva i policijske agencije - kaže Rađo, dodajući kako vladajuća garnitura na čelu s SDA-ovim želi jeftino poentirati pred izbore i prikriti četiri godine nerada.

Slično razmišlja i zastupnik Enes Zeković (NP), koji smatra kako bi se usvajanjem ovakve odluke kršili zakoni.

Državni zakon

- Već postoje zakonski definirane institucije koje se time bave. To je sve riješeno državnim zakonom. Mi jesmo da se imovina detaljno provjerava i da se sankcioniraju nelegalnosti, ali od onih koji su za to plaćeni. Ovdje se radi o čistoj predizbornoj kampanji SDA - ističe Zeković.

Naser: Ne vidim svrhu

Dopredsjedavajući Skupštine KS Nabil Naser (SBB), također, smatra da je zakon bespotreban.

- Radi se klasičnoj predizbornoj kampanji SDA. Ne vidim svrhu jednog takvog zakona, jer je to već regulirano. On se donosi i pred kraj mandata, a potrebno je da prođe i javnu raspravu pa da pređe u prijedlog. Tu je jasno da se radi o prikupljanju jeftinih političkih poena - kaže Naser.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.