BIH

Starije osobe po izlasku iz bolnice često nemaju kuda

Porodice se nakon hospitalizacije o njima više ne žele brinuti

E. DUVNJAK-ŠALAKA

16.8.2014


Medicinsko osoblje u bolnicama, poput Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, često svjedoči situacijama da se porodice odriču svojih najbližih članova koji su stari i iznemogli nakon što završe s hospitalizacijom.

Ti se ljudi nemaju gdje vratiti, jer se o njima više ne žele brinuti ni djeca ni bliži srodnici. Takvi slučajevi zabilježeni su i u Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla.  

Obavezna izjava

- Kod prvog razgovora s pacijentima koje bliži srodnici ne žele prihvatiti oni vrlo često socijalnom radniku daju lažne podatke. Tvrde da su im djeca u inozemstvu, da nemaju nikoga od bližih srodnika. Socijalni radnik KCUS-a provjerava te navode i skoro uvijek se dođe do saznanja da su odnosi u porodici već duže vrijeme poremećeni - kaže Muamera Šehić, portparol KCUS-a.  

 

KCUS: Često narušeni odnosi u porodicama pacijenata

 

Objašnjava da se potom obraćaju nadležnoj službi socijalne zaštite s preporukom za smještaj u jednu od sociozdravstvenih ustanova, uz obaveznu izjavu pacijenta. Nakon što nadležna služba pokrene i odobri postupak smještaja, pacijent u pratnji socijalnog radnika sanitetskim vozilom Kliničkog centra bude izmješten.

Hitni slučajevi

- Imamo sporadično takvih situacija, s tim da su nekada u pitanju osobe u stanju socijalne potrebe. Nekada se desi i da starije osobe budu hospitalizirane kao hitni slučajevi, a njihova djeca se za njih interesiraju tokom hospitalizacije. Međutim, pri otpustu pokušavaju prolongirati izvođenje roditelja iz bolnice iz nekih svojih razloga - pojašnjava Ersija Aščerić-Mujedinović, portparol Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla.  

Dodaje da su svi ti slučajevi do sada bili riješeni, a tamo gdje je potrebno angažiraju se i centri za socijalni rad.

Za 7 mjeseci 14 slučajeva

U posljednjih sedam mjeseci na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu zabilježeno je 14 slučajeva u kojima se o pacijentu nakon hospitalizacije niko nije želio brinuti. Bilo ih je na klinikama za neurologiju, ortopediju, endokrinologiju, za bolesti srca i reumatizma, psihijatrijskoj i Klinici za nefrologiju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.