BIH

Slijedi novi val poskupljenja hrane!

Poljoprivrednici i predstavnici potrošača najavljuju

A. Nu.

17.8.2014


Poljoprivrednici, ali i udruženja za zaštitu potrošača, izražavaju bojazan da će najesen i tokom zime doći do rasta cijena brašna, mlijeka, voća, kao posljedica katastrofalnih poplava koje su prethodnih mjeseci opustošile i oranice i farme.

Također, strahuju i da će zbog nedostatka žitarica i stočari biti primorani podići cijene svojih proizvoda, tako da ćemo i meso kupovati po višim cijenama.

Ishrana stoke


Gordana Bulić, predsjednica Udruženja „Klub potrošača Tuzlanskog kantona“, smatra da će poplave koje su zahvatile BiH u velikoj mjeri utjecati na sve potrošače u državi, ali toga ćemo biti sigurno svjesniji u vremenu koje dolazi.

Istakla je da će i potrošači koji nisu direktno pogođeni elementarnim nepogodama svakako na određeni način bar djelimično platiti ceh.

- Trenutno, cijene poljoprivrednih proizvoda zbog uvoza nisu značajno više. Ali, najesen i tokom zime cijene mnogih povrtnih kultura mogle bi porasti, ili će porasti barem troškovi za nabavku proizvoda koje su naši građani sami uzgajali za svoje domaćinstvo, iz razloga što je značajan dio tih nasada ili uništen ili su proizvodi lošijeg kvaliteta - upozorila je u razgovoru za Fenu Bulić.

 

Bulić: Posljedice nepogoda

 

Potrošači se, naglasila je ona, najviše pribojavaju rasta cijena pšenice i brašna te žitarica za ishranu stoke.

Snažan udarac

Pesimistične prognoze iznosi i Hakija Porobić, stručnjak iz oblasti proizvodnje i prerade prehrambenih proizvoda te predsjednik Udruženja potrošača Kantona Sarajevo. On kaže da je poskupljenje hrane najesen neizbježno.

Identičan stav imaju i ekonomisti, koji naglašavaju da će poskupljenje vrlo brzo zadati snažan udarac na džepove potrošača.

Porobić: Mijenjati političare

- Kada se pogleda statistika, posebno nakon poplava, poskupljenje hrane je neminovno. Na ovakve najave političari bi trebali reagirati. Ali, kako su do sada bili nesposobni i nisu ništa riješili i pomogli ljudima, mislim da neće ni sada. Da nam se ovakve stvari više ne bi dešavale, trebamo ih smijeniti, jer ne rade ništa - istakao je Porobić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.