BIH

U staklene boce stavlja jabuke, kruške i drvene predmete

Marijan Glavočević izrađuje neobične suvenire

Autor:H. ČUKLE

11.9.2014

Penzioner Marijan Glavočević (62), jedan od dvadesetak povratnika u naselje Tješilo koje je udaljeno oko tri kilometra od Fojnice, izrađuje neobične suvenire. Naime, Glavočević penzionerske dane krati stavljanjem drvenih predmeta te voća u staklene boce.

Posebna tehnika

- Bio sam jedno vrijeme u Njemačkoj i Austriji pa sam vidio neke ljude kako to rade i kad sam se vratio u svoje rodno Tješilo, počeo sam i ja da se bavim time jer mi je izgledalo zanimljivo. Kod voća izaberem krušku ili jabuku kad se formira plod. Stavim ga u bocu, odnosno pričvrstim je za granu i pazim da ne uđu insekti. Plod se razvija i raste u boci, a kad sazrije sam otpadne s grane i tada skidam bocu. Nakon toga je operem, uspem vodu, stavim kocku šećera, malo vinobrana i dobro zatvorim. Takve suvenire najčešće poklanjam, a poneku i prodam - objašnjava Glavočević.

Dodaje da za ubacivanje drvenih predmeta u bocu koristi posebne tehnike za koje je potrebno puno strpljenja i preciznosti.

Slabiji urod

- Moji suveniri su završili kod prijatelja u Austriji, Italiji, Njemačkoj, Hrvatskoj...Slao sam ih i u Australiju. Ova godina je bila katastrofalna za voće, mislim da će se to odraziti i u naredne 2 do 3 godine, ali nadam se da se da neće i na moj hobi - zaključuje Glavočević.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.