BIH

Mustabašić poručio građanima da će im pomoći kad dobije na lotu!

SKANDAL U MAGLAJU SDA-ov načelnik ogledalo aktuelne bh. vlasti

E. Trako

13.9.2014

Posjetom visoke delegacije koju je predvodio pomoćnik zamjenika državnog sekretara SAD Brajan Hojt Ji (Bryan Hoyt Yee) prošle sedmice Maglaju, općini čiji su građani pretrpjeli velike štete u majskim poplavama, kada su cijela imanja u potpunosti uništena, još jednom je iskazana volja i želja američke administracije da pruži nesebičnu pomoć Bosni i Hercegovini.

Međutim, kao i u većini drugih situacija zakazala je domaća vlast, čiji predstavnici dodatno sipaju so na ranu ugroženom stanovništvu.

Nema obraza

To je uradio načelnik Maglaja Mehmed Mustabašić (SDA), koji se ponio krajnje bezobrazno i bahato da su svi prisutni naprosto ostali zatečeni njegovim nevjerovatnim potezom.

maglajka-sefija-vukovic

Vuković: Načelnik nam se podsmijava  (Foto: I. Šebalj)
 
Naime, ususret brojnoj delegaciji kojoj je domaćin bio načelnik Mustabašić izašli su ogorčeni građanke i građani Maglaja te su u suzama prepričavali svoje nevolje i teške sudbine koje su ih zadesile nakon poplava. Umjesto bar lažnih riječi utjehe na koje su navikli, od načelnika svoje općine dobili su užasan odgovor:

- Kad dobijem na lotu, podijelit ću vam pare, nema problema - ironično im je odbrusio Mustabašić, što, ipak, nasreću, nisu čuli visoki zvaničnici SAD, jer su se u tom trenutku nalazili u frizerskom salonu Edine Ustalić, kojoj je USAID obnovio radnju nakon poplava.

I dok su okupljene Maglajlije iz očaja za rukav vukle novinare da ih saslušaju, da im makar oni ukažu malo pažnje i prenesu njihove vapaje, jer zima je na vratima, SDA-ov načelnik Mustabašić je skrivao svoju bruku smijući se pred televizijskim kamerama i fotoaparatima i pripremajući se da održi govor pred visokim gostima.

mustabasic-i-hojt-hi

Mustabašić je skrivao svoju bruku pred visokim gostom

Maglajka Šefija Vuković plačnim glasom nam je kazala kako nije dobila ni fening za obnovu svoje kuće te da nema ni šporet ni drva.

Kumio, molio...

- Ne znam kako ću zimu dočekati. Djeca idu u školu, moram im knjige kupiti, namirnice, muž ne radi..., pa zanima li to ikoga u ovoj državi? Naš načelnik nam se podsmijava, ništa njega ne zanima. Nema on obraza ni da nas primi u svoj kabinet - ispričala nam je Šefija Vuković.

Njen komšija Bego Mujaković dodao je kako je uspio jednom doći do načelnika, „kumio ga, molio“, ali...

- On samo laže i petlja. Kad se sretnemo na ulici, uvijek kaže dođi kod mene u ponedjeljak, ja kad dođem, ili me izbace iz općine ili njega nema, ili je prezauzet - ogorčen je Mujaković.

 

Pomoć USAID-a

 

  • USAID je kreditirao kompaniju "HM Promet" koja danas zapošljava 242 radnika, od kojih su većina žene. Uz pomoć nove investicije bit će otvoreno 456 novih radnih mjesta.
  • U prvim danima nakon poplava volonteri USAID-a i radna organizacija civilnog društva koju podržava USAID pomogli su u čišćenju blata i mulja u kući nane Hatipaše Bilić. nakon što je kuća očišćena popravljeni su podovi, zidovi i prozori.
  • Uz podršku USAID-a i partnerske organizacije „Merci Corps“ Edina Ustalić je ponovno otvorila svoj salon u centru grada.
  • USAID podržao obnovu vodovodne mreže u Maglaju, koju je podržao i njegov partner „Catholic Relief Services" (CRS).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.