BIH

Mogherini: BiH će biti među mojim prioritetima

Kandidatkinja za šeficu evropske diplomatije poručila

S. N.

7.10.2014

Bosna i Hercegovina bit će među mojim prioritetima, poručila je sinoć tokom saslušanja u Vanjskopolitičkom odboru Evropskog parlamenta (EP) kandidatkinja za šeficu evropske diplomatije Federika Mogerini (Federica Mogherini), nasljednicu Ketrin Ešton (Catherine Ashton).

Razvoj i zapošljavanje

Tokom dugog saslušanja ona je odgovarala na brojna pitanja evropskih parlamentaraca. Slovenački političar Lojze Peterle upitao ju je šta kani raditi kada je BiH u pitanju.

- Kada su pojedinačne države zapadnog Balkana u pitanju, BiH će biti moj prvi prioritet. Nakon izbora tamo, hitno ćemo morati provesti reforme iz programa Razvoja i zapošljavanja - istakla je ona.

Ovaj program usvojen je ljetos na konferenciji koju je Evropska unija organizirala poslije majskih poplava. Njime se predviđaju duboke sektorske reforme kojima će se osigurati ekonomski rast i nova radna mjesta za BiH.

- Bh. vlasti trebamo biti spremni nagraditi čim one ispune ono što tražimo od njih - podvukla je Mogerini.
 
Obnova dijaloga

Mogerini je samo jednom pomenula BiH, kao i još neke države u susjedstvu. Založila se za obnavljanje i intenziviranje dijaloga Beograda i Prištine, te posebno za što čvršće povezivanje cijelog regiona u svakom smislu.

Njenim svjedočenjem završeno je saslušanje kandidata za novu Evropsku komisiju.

Bratušek nije dobila zeleno svjetlo

Alenka Bratušek, bivša premijerka Slovenije, nije dobila zeleno svjetlo EP za poziciju potpredsjednika Komisije za energetiku.

Poslanici traže ili da budući predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker (Jean-Claude Juncker) nominira nekog drugog za tu dužnost ili da Bratušek bude komesarka s nekim drugim portfoliom.

Ako se Bratušek povuče, što mnogi očekuju, Tanja Fajon ima velike šanse da uđe u novi saziv Evropske komisije. No, ona se ne bi bavila proširenjem, s obzirom da je kandidatura Austrijanca Johanesa Hana (Johannes Hahn) potvrđena u EP.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.