BIH

Bakir dobio SCC i „Bristol“ za tri miliona KM, oštetio državu za stotine miliona!

Tužilaštvo KS otvorilo istragu o kriminalnoj privatizaciji "Magrosa"

F. KARALIĆ

7.10.2014

Fantomski saudijski investitor Sulejman el-Šidi i njegov prijatelj, politički pokrovitelj i poslovni partner, a kako tvrde upućeni, i stvarni vlasnik imovine, Bakir Izetbegović, predsjedavajući Predsjedništva BiH i zamjenik predsjednika SDA, oštetili su državu za najmanje nekoliko stotina miliona maraka, i to poslovima gradnje „Sarajevo City Centera“ (SCC) i privatizacije sarajevskog hotela „Bristol“, otkriva „Dnevni avaz“.

shema-ovo-ono

Shema koja pokazuje veze i poslovno-privatne odnose klana u čijem centru je Bakir Izetbegović: Poslovi pranja donatorskog novca i njegovog vraćanja u BiH, ali pod kontrolu Izetbegovića, započeli još 2006. godine

Država je u višegodišnjim mutnim poslovima, za višestruko nižu vrijednost od stvarne, izgubila najatraktivniju lokaciju u centru Sarajeva te hotel s tradicijom. Osim toga, kroz ove objekte oprano je više od sto miliona maraka, najvjerovatnije ratnih donacija namijenjenih odbrani BiH, a nakon što su na tajnim računima ležali još od agresije.

Mizerni iznos

Priča o vezi Bakira Izetbegovića i donedavno anonimnog saudijskog biznismena je primjer privatizacijske pljačke, koja mora postati predmetom ozbiljne tužilačke istrage i sudskog procesa.  

El-Šidi se 2006. godine pojavio niotkud i uz pomoć nekadašnjeg direktora Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo Bakira Izetbegovića domogao atraktivne lokacije na Marindvoru, u centru Sarajeva. Za mizerna dva miliona maraka kupio je firmu „Magros“ te se obavezao investirati 117.360.000 KM za tri godine i osigurati posao za 227 radnika.

Do danas, osam godina kasnije, nije ispunio te obaveze, odnosno nije uložio potrebna sredstva, a većina radnika „Magrosa“ završila je na ulici.

faksimilomhgd

Faksimil izvještaja Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa: Novac s Kajmanskih otoka ubrizgan u bh. ekonomiju

Umjesto da već nakon tri godine raskine ugovor zbog grubog kršenja obaveza, što je u nekoliko navrata i javno potvrdila, Agencija za privatizaciju u KS omogućila je El-Šidiju da sagradi i otvori tržni centar, počne sakupljati profit, iako SCC još nije završen, a obaveze ispunjene. Kada bude završen, objekt će vrijediti nekoliko stotina miliona maraka. Štaviše, Agencija je El-Šidiju omogućila da u nekoliko navrata potpiše aneks ugovora, kojima mu je odobrena gradnja objekta s više od 80.000 kvadrata, iako je prvim ugovorom dobivena dozvola za samo 32.000 metara kvadratnih.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo, kako nam je potvrđeno, otvorilo je i zvaničnu istragu o privatizaciji "Magros Veletrgovine", čiji je vlasnik El-Šidi. Očekuje se da ova naredba o istrazi neće biti samo mrtvo slovo na papiru te da nalogodavci poput Izetbegovića neće ostati van domašaja pravosuđa.

Samo otvaranje istrage ne smije postati pokriće za višegodišnje neprocesuiranje ove korupcije i kriminala, jer samo konačna presuda protiv odgovornih izvršitelja i političkih pokrovitelja, te vraćanje otete imovine državi i građanima može biti pravedan i pravičan ishod.    

- Kantonalno tužilaštvo donijelo je naredbu o provođenju istrage protiv više odgovornih osoba u kompaniji "Magros Veletrgovina" zbog krivičnog djela sklapanja štetnog ugovora iz člana 252. Krivičnog zakona Federacije BiH, pri čemu je pričinjena šteta u iznosu većem od dva miliona KM. Predmet je u završnoj fazi krivičnog postupka i uskoro se očekuje konačna tužilačka odluka - kazao nam je Alem Hamzić, portparol Tužilaštva KS.

2 miliona KM El-Šidi platio za „Magros“
117,5 miliona KM EL-Šidi morao investirati u SCC
5 godina probijen rok za ispunjavanje ugovornih obaveza

Iz izvora bliskih Tužilaštvu KS saznajemo da su obavljena vještačenja, saslušanja, da su ispitani osumnjičeni te da je prikupljeno dovoljno dokaza da uskoro bude podignuta optužnica protiv odgovornih u „Magros Veletrgovini“, čiji je vlasnik Sulejman el-Šidi.  

Inače, finansijsku podršku za sumnjive poslove El-Šidija i Bakira Izetbegovića godinama pruža „Bosnia Bank International“ (BBI), na čijem je čelu bliski im saradnik Amer Bukvić.

Ova banka, naime, odobrila je nekoliko nezakonitih kredita El-Šidiju, a bankovnu garanciju u vrijednosti od 2,6 miliona KM, putem koje je dobio kredit, kojim je kupio hotel „Bristol“, ovaj sumnjivi investitor dobio je založivši robu iz „Magrosovih“ magacina!? Osim toga, novac iz offshore kompanije na Kajmanskim otocima u BiH je završavao uglavnom putem računa BBI banke.

Projekt gradnje SCC-a, kao i privatizacija „Bristola“, koji je El-Šidi kupio za šest miliona, iako je nešto ranije Zavod za izgradnju KS, na čijem je čelu tada bio Izetbegović, u njega uložio pet miliona KM, finansiran je novcem s tajnih računa, na koje su se tokom agresije na BiH slijevala sredstva od donacija namijenjenih odbrani zemlje. Tako su, faktički, Izetbegović i El-Šidi dobili i SCC i „Bristol“ za samo tri miliona KM!

Porijeklo novca

To potkrepljuje i zvanični dokument Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, prema kojem je u 2011. kompanija „Istethmary Sarajevo City Center-II Ltd.“, registrirana na Kajmanskim otocima, na račune kompanije „Al-Shiddi International“, jedne u nizu firmi koje kontroliraju Bakir i El-Šidi, uplatila 39.119.100 KM.

Potom je utvrđeno da su čak i „Al-Shiddi International“ i „Istethmary Sarajevo City Center-II Ltd.“ samo karike u lancu offshore kompanija čijim se osnivanjem želi sakriti stvarno porijeklo novca. Kompanija “Istethmary Sarajevo City Center-II Ltd.“ vlasnik je 28,31 posto „Magros Veletrgovine“. Istovremeno, vlasnik ove kajmanske kompanije je „Istethmary Sarajevo City Center-I Ltd.“, koji je, također, registriran na ovim egzotičnim otocima, a osnovala ga je „International Investment banka“ iz Bahreina.

Zajedno kupili donacije

al-sidi0257

El-Šidi na videosnimci TV Alfa: Imao značajnu ulogu u sakrivanju doniranog novca

Bakir Izetbegović i Sulejman el-Šidi sarađuju još iz vremena agresije na BiH. O tome svjedoče TV snimke, koje je nedavno objavila TV Alfa, o prikupljanju novca za odbranu BiH od agresora u Turskoj, Švicarskoj, Saudijskoj Arabiji. Na jednoj od snimki pojavljuje se i El-Šidi, koji je, kako tvrde svjedoci, imao važnu ulogu u prikupljanju i sakrivanju miliona maraka, koji su, umjesto za odbranu zemlje, završili na tajnim računima širom svijeta.

Ko će poništiti kriminalnu privatizaciju?

durakovic035

Duraković: Bit će prioriteta

Upravo bi privatizacija “Magros Veletrgovine” i “Magros Export-Importa”, a kasnije i „Bristola“, morala biti prioritet u radu nedavno formirane Agencije za reviziju privatizacije.

No, da će dio SDA okupljen oko Bakira Izetbegovića na sve načine pokušati to opstruirati, govori i podatak da Agencija do danas nije zaživjela u punom kapacitetu, i to zbog nedostatka finansijskih sredstava. Ovo nam je potvrdio direktor Agencije Vedad Duraković, koji je kazao da još traje popunjavanje kapaciteta Agencije, odnosno zapošljavanje kadrova, i to u skladu s trenutno dostupnim sredstvima.

- Naravno da ćemo imati prioritete u radu, ali vam u ovom momentu, dok ne počnemo raditi, ništa konkretno ne mogu reći - kazao nam je Duraković.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.