BIH

Formirati vlast do Nove godine

Politički analitičari o onome što slijedi nakon izbora

G. MRKIĆ

13.10.2014

Nakon jučerašnjih općih izbora veoma je važno da Bosna i Hercegovina što prije dobije izvršnu vlast na svim nivoima, slažu se politički analitičari, ne ulazeći u kalkulacije o tome ko će činiti tu vlast. Bitno je, ističu naši sagovornici, da se ne ponovi situacija koju smo imali nakon izbora 2010., kada se na federalnu vlast čekalo šest, a na državnu čak 15 mjeseci.

Opći interesi  

Predrag Praštalo, predsjednik Evropskog pokreta u BiH, kaže da je optimalan rok za formiranje novih vlasti na svim nivoima kraj ove godine.

- Apeliram na političare da odmah počnu razgovarati o koalicijama, da ne gube vrijeme. Pozivam ih da prijeđu preko ličnih interesa i da sklope sporazume u interesu građana - kaže Praštalo.  

15 mjeseci čekalo se na formiranje Vijeća ministara BiH nakon izbora 2010.

6 mjeseci čekalo se na formiranje Vlade FBiH

Prema njegovim riječima, ako bi vlast bila formirana do Nove godine, to bi pokazalo da su naši političari sazreli. To bi, dodaje, bio odličan zamah i jasan signal našim partnerima u međunarodnoj zajednici, prije svega u EU, da ova država ima odgovorne političare koji žele napredak.

On ističe da će, ako budemo čekali na novu vlast do polovine naredne godine, to biti nova degradacija političara i društva. Politički analitičar Srećko Latal kaže da je neophodno što prije formirati vlast zato što je BiH u vrlo teškoj ekonomskoj i socijalnoj situaciji.

Aktivirati novac

- Vrlo je teško prognozirati, imajući u vidu da su neke do izbornih utrka, prije svega u RS, ali i u Federaciji, tijesne, tako da se može očekivati u RS možda čak i kompliciranija situacija nego prošli put, a u Federaciji će biti možda malo jednostavnija - istakao je Latal.  

On podsjeća da u BiH još desetine hiljada ljudi, nakon nedavnih poplava, nemaju krov nad glavom, tako da će biti neophodno da nova vlast „što prije na najbolji mogući način aktivira međunarodna sredstva" koja su namijenjena oporavku.

Parlamentarac EU Eduard Kukan prije nekoliko dana je za "Avaz" kazao da očekuje da se nakon izbora vlast brzo formira, ali "ona vlast koja će odmah početi s rješavanjem obaveza koje se nameću iz EU, i to na jedan odgovoran način".

U Zakonu nema roka

Politički analitičar Adnan Huskić podsjeća da je najveći problem u BiH što u Izbornom zakonu nije definirano unutar kojeg roka se mora formirati vlast, te da se stoga možemo samo nadati da su političari odgovorniji nego prije četiri godine i da će ovaj put formiranje vlasti teći na drugačiji način.  

- Trebalo bi promijeniti zakon kako bi u njemu bio postavljen rok od 90 dana za formiranje vlasti, a ako taj rok ne bude ispoštovan, bili bi održani ponovljeni izbori - kaže naš sagovornik.  

On ističe da stranke i političari koji ne uspiju formirati vlast moraju biti spremni da drugima prepuste mandat.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.