BIH

Dragan Lukač želi i naredne četiri godine ostati na čelu FUP-a

SAZNAJEMO: Je li na pomolu još jedna sapunica s imenovanjem direktora u BiH

Autor:S. DEGIRMENDŽIĆ

14.10.2014

Dragan Lukač, aktuelni direktor Federalne uprave policije, prijavio se jučer na konkurs za izbor direktora FUP-a i naredne četiri godine, potvrdio je Lukač za "Dnevni avaz". Konkurs koji je Nezavisni odbor Parlamenta FBiH raspisao 1. oktobra istječe za dva dana, a prije Lukačeve, u Odbor nije pristigla nijedna druga prijava. 

Novi i stari zakon 

Potvrdio je ovo u jučerašnjoj izjavi za "Avaz" i Sead Selman, predsjednik Nezavisnog odbora. Lukaču mandat istječe u decembru, a "Avaz" saznaje da je za ovu poziciju zainteresirano još najmanje pet kandidata, koji bi do 16. oktobra mogli dostaviti svoje prijave. 

No, u javnosti su se pojavile špekulacije da sjenu na regularnost ovog konkursa baca to što je raspisan 1. oktobra, kada je na snazi još bio stari Zakon o unutrašnjim poslovima, a 11. oktobra je na snagu stupio novi Zakon o unutrašnjim poslovima. 

Selman kaže da za sada nema naznaka da bi zbog toga konkurs mogao biti poništen, ali potvrđuje da je Predrag Kurteš, ministar unutrašnjih poslova FBiH, o tome zatražio stav Komisije Federalnog parlamenta za sigurnost. 

sead-selman

Foto: (Selman: Nema naznaka da bi konkurs mogao biti poništen)

- Neovisni odbor donio je odluku važeću odluku u septembru, i to 90 dana prije isteka mandata sadašnjem direktoru, što je naša zakonska obaveza. U tome nema ništa sporno, jer smo se mi pri raspisivanju konkursa konsultirali sa Zakonodavnom i Ustavnopravnom komisijom Parlamenta FBiH. To je moj stav - kazao je Selman. 
 
Tri kandidata 

Novi zakon predviđa da Nezavisni odbor, kao i do sada, provodi kompletnu proceduru javnog oglašavanja i izbora tri kandidata za direktora FUP-a, čija imena dostavlja ministru, a Vlada Federacije BiH među njima bira i imenuje direktora. 

Prema starom zakonu, Nezavisni odbor birao je samo jednog kandidata, a Vlada Federacije BiH u konačnici je morala prihvatiti taj prijedlog.
 
Ove novine u dosadašnjem zakonu, ali i formiranje nove vlasti u FBiH, mogle bi i oboriti aktuelni konkurs te tako usporiti imenovanje novog direktora FUP-a, što bi bio jedan od brojnih primjera u BiH kada imenovanje ne bi bilo izvršeno u zakonom predviđenom roku.  

Dugotrajna procedura 

Procedura donošenja novog Zakona o unutrašnjim poslovima, zbog kojeg su, a najviše zbog načina imenovanja te smjene direktora FUP-a, SDA i SDP dugo lomili koplja, trajala je od 20. januara 2012., a konačno je usvojen 21. jula ove godine. No, predsjednik FBiH Živko Budimir ukaz o objavljivanju ovog zakona u „Službenim novinama FBiH“ potpisao je tek 1. oktobra, upravo na dan kada je objavljen konkurs za izbor direktora FUP-a. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.