BIH

Kuhar Grujić: Ljudi s nevjericom gledaju u moje tikve

Specijalizirao se u karvingu

T. ĐEVIĆ

26.10.2014

Nemanja Grujić, kuhar u jednom hotelu na Jahorini, osim uobičajenog spremanja hrane, ima hobi netipičan za naše krajeve. Naime, prije dvije godine počeo se baviti karvingom ili vještinom rezbarenja voća i povrća. Od lubenica, tikvica i bundeva pravi prava umjetnička djela.
 
70 dolara

- Planiram se usavršavati u ovoj vještini te proširiti asortiman noževa koji su mi potrebni za rad. Noževe za karving je vrlo teško nabaviti na našim prostorima. Slabo su dostupni i skupi. Jedan nož košta blizu 70 dolara - naveo je Grujić, koji se priprema za takmičenje u Istanbulu, koje je planirano za februar naredne godine.

Mladi Paljanin otkrio je da se mogu rezbariti skoro sve vrste voća i povrća, ali da su lubenice, dinje, bundeve, tikvice, mrkve i mango najzahvalniji, posebno kada je riječ o početnicima.

karving-1

Foto: Avaz (Lubenica najlakša za rad) 

- Najlakše je raditi s lubenicom, jer ona ima tvrdu koru pa dio ispod nje koji je idealan za obradu. Za finese s korom potrebna je i snaga, ali i smirena ruka, ali se od njih mogu napraviti lijepi ukrasi i aranžmani. S druge strane, najteža za rad je bundeva, jer ima još tvrđu koru - naveo je Grujić.

U zavisnosti od toga koliko osoba ima iskustva u rezbarenju hrane, za jedan lijep ukras od lubenice potrebno je izdvojiti sat i po, a njegov rok trajanja zavisi od toga je li napravljen od voća ili povrća te od mjesta na kojem se čuva.

Vještački materijali

- Generalno je idealno jedan dan, jer toliko se sačuva svježina. Ne preporučuje se upotreba vještačkih materija u izradi nekog ukrasa, tako da je konačan proizvod najbolje uraditi samo od voća ili povrća. Ono je, inače, puno sokova, tako da, kada bi se pomiješalo s nekim drugim proizvodom, ne bi valjalo - otkrio nam Grujić.

karving-3

U Bosni i Hercegovini karving je još nepoznanica pa ljudi, kada se prvi put susretnu s hranom ukrašenom ovim postupkom, budu fascinirani. I sam Grujić, kada se prvi put susreo s karvingom, nije mogao vjerovati da je nastalo od prirodne sirovine.

- Gosti kojima serviram ovakvo nešto budu veoma iznenađeni. U nevjerici dodiruju dekoraciju provjeravajući je li na tanjiru sve prirodno - iskren je Grujić te dodaje da mu je cilj svoje znanje, vještinu i ljubav prema karvingu prenijeti dalje. 

Mogućnost zarade 
 

Nemanja Grujić nam je ispričao da se od ovog hobija može i dobro zaraditi.

- Posebno se može zaraditi kada je u pitanju ukrašavanje svadbenih salona, jer moderniji saloni imaju voćne stolove. Radio sam nekoliko svečanosti i koktela i nadam se da će ih biti i u budućnosti - iskren je Grujić.
 
 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.