BIH

U BiH se ne obilježavaju ni datumi iz bliske prošlosti

Enver Imamović o ignoriranju datuma krunisanja Tvrtka prvog

E. T.

27.10.2014

Nije rijedak slučaj da se u BiH bitni datumi ne obilježavaju, tačnije da im država ne pridaje nikakav značaj a koji imaju itekako veliki značaj u našoj historiji. Naime, jučer se navršilo punih 637 godina od krunisanja Tvrtka prvog Kotromanića čime je uspostavljena nezavisna Kraljevina Bosna, za vrijeme čije vladavine je Bosna bila najmoćnija država na Balkanu.

Enver Imamović, ugledni bh. historičar i arheolog, komentirajući indolentan odnos države prema značajnim historijskim datumima, kazao je da je BiH specifična jer se ne obilježavaju ni datumi iz bliske prošlosti, a kamoli oni od prije nekoliko stoljeća.

- Još od vremena odlaska Osmanilija, zatim dolaskom Austro-Ugarske, a onda Kraljevine Jugoslavije, potom socijalističke Jugoslavije, svi tadašnji režimi išli su za tim da se što manje govori i da se proučava prošlost Bosne, iz dobrog razloga. Sve to jer je Bosna uvijek bila jabuka razdora prije svega između Srbije i Hrvatske. Imamo zatvoren Zemaljski muzej, to sve govori - kaže Imamović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.