BIH

Ove godine u BiH oprano najmanje 19,3 miliona KM

Podaci Finansijsko-obavještajnog odjela SIPA-e

Autor:M. AŠČIĆ

7.11.2014

Za prvih devet mjeseci ove godine u BiH je oprano najmanje 19,3 miliona maraka, a materijalna šteta koja je nastala izvršenjem ovih krivičnih djela po budžet naše zemlje iznosi čak 9,1 milion KM, potvrđeno nam je iz Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

Riječ je o podacima Finansijsko-obavještajnog odjela ove agencije, prema kojima je u ovom periodu kroz finansijski sistem BiH u legalne novčane tokove ubačeno najmanje 19.356.726 KM nelegalno stečenog novca.

Osam izvještaja

Prema podacima SIPA-e, prošle godine u BiH je oprano ukupno oko 20 miliona KM, a ove godine samo za devet mjeseci 19,3 miliona KM, što pokazuje trend povećanja.

- Finansijsko-obavještajni odjel SIPA-e podnio je osam izvještaja i dopuna izvještaja o postojanju osnova sumnje o počinjenom krivičnom djelu pranja novca i drugim predikatnim krivičnim djelima protiv 38 fizičkih i deset pravnih osoba - kaže Kristina Jozić, policijska službenica SIPA-e.

Zbog niza istraga koje se vode u ovim predmetima, potvrdila je Jozić, Tužilaštvo BiH izdalo je devet naloga za privremenu obustavu određenih tokova novca.

kristina-jozic-sipa

Jozić: Nelegalni tokovi

Porijeklo novca

- Riječ je o obustavi transakcija u iznosu od 3,8 miliona KM na računu šest fizičkih i dvije pravne osobe - istakla je ona, ali zbog same istrage nije mogla reći o kojim se firmama radi.

Iz SIPA-e nam je potvrđeno da su prilikom rada na više predmeta uočili upotrebu računa otvorenih na ime offshore kompanija.  

- Offshore kompanije pojavljivale su se kao strane u trgovanju, gdje je novac skidan s računa ovih firmi na račune fizičkih i pravnih osoba ili je novac izvlačen iz pravnih osoba na račune offshore kompanija - potvrđeno nam je iz SIPA-e.

U određenom broju predmeta pojavljuju se offshore kompanije kao izvor većih iznosa novca koji primaju fizičke i pravne osobe u BiH, gdje je teško utvrditi stvarno porijeklo, odnosno stvarnu prirodu transakcija, kažu iz SIPA-e.

- U određenim bankama u BiH uočeno je otvaranje računa na ime ovakvih firmi, a gdje su prometovani veći iznosi novca - istakli su iz ove agencije.

Za 10 godina prebačeno 836 miliona dolara

Nedavno je američki institut "Global Financial Integrity" (GFI) objavio da je iz naše zemlje u proteklih deset godina u zemlje "poreznog raja", gdje se nelegalno stečeni novac pere i uvodi u legalne tokove, prebačeno više od 836 miliona dolara.

19,3 miliona KM oprano za devet mjeseci
20 miliona KM oprano prošle godine
9,1 milion KM utvrđena šteta po budžet BiH
3,8 miliona KM vrijedne blokirane transakcije
38 osoba prijavljeno
10 kompanija istraživala SIPA

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.