BIH

Građani BiH mogu uzeti sudbinu u svoje ruke

Kupovinom domaćeg rastu i plaće i penzije

E. DUVNJAK-ŠALAKA

13.12.2014

Građani Bosne i Hercegovine i sami mogu utjecati na poboljšanje ekonomske situacije, smatraju ekonomski stručnjaci, preporučujući jačanje domaće proizvodnje, kojom se povećava i broj radnih mjesta.

Ozbiljno pitanje

- Potrošači u BiH moraju biti svjesni važnosti da je povećana kupovina domaćih proizvoda u direktnoj vezi s jačanjem zaposlenosti, a s tim u vezi i s rastom plaća i penzija. Dobit koju ostvare domaći proizvođači u velikoj mjeri se reinvestira u našu ekonomiju, što utječe na rast zaposlenosti - objašnjava nam prof. dr. Zlatko Hurtić, ekonomski stručnjak.

Naglašava kako smo, nažalost, svjedoci da bh. građani u velikom broju slučajeva preferiraju uvozne proizvode.

zlatko-hurtic-1

Hurtić: Kvalitet uvoznog proizvoda nije bolji

- To se često pravda boljim kvalitetom uvoznih proizvoda, s čim se ne bih složio. Kupovina domaćeg proizvoda nije stvar patriotizma, to je daleko ozbiljnije pitanje. Od jačanja domaće proizvodnje zavisi hoće li plaće i penzije rasti, hoće li naša djeca naći posao, hoćemo li imati autoputeve, bolje klinike, bolje škole... - ističe Hurtić.

Potrebna zaštita

Predsjednik Saveza poljoprivrednih udruženja FBiH Avdo Muslimović potvrđuje kako poljoprivrednicima ne smetaju ni strani tržni centri niti uvozni proizvodi.

- Nama treba zaštita domaće proizvodnje u kojoj najveću ulogu moraju odigrati građani ove zemlje. Bez toga, ali i učešća državnih institucija u tome, nema rezultata. Pogledajte Njemačku i Švedsku, koje su itekako znale zaštititi domaći proizvod. Kupovinom domaćeg proizvoda svima nama će biti bolje - poručuje Muslimović.

Dodaje da bi se razvijanjem takve svijesti sadašnjih mizernih 25 posto ukupne proizvodnje hrane u BiH povećalo na 40 posto.

- Još jednom ćemo krenuti s kampanjom za kupovinu domaćeg proizvoda. Imamo hiljadu brendova koji po kvalitetu mogu parirati bilo kojem svjetskom proizvodu. Krenite samo od naših sireva, voća... Krajnje je vrijeme da građani BiH prestanu trčati u tržne centre kako bi kupili uvozne proizvode - poručuje Muslimović.

avdo-muslimovic

Muslimović: Primjer Njemačke i Švedske

Pooštriti mjere registracije stranih tržnih centara

- Što se tiče stranih tržnih centara, slažem se da bi oprez u tom segmentu trebao biti veći. Uvjeti za njihovu registraciju trebaju se pooštriti kako se ne bi desilo ono što se desilo s “Tušem”. Međutim, suština problema je da su naši potrošači i kupci iznevjerili domaće proizvode. Svi trgovački centri posluju da bi imali dobit. Sve su to privatna preduzeća koja idu za profitom i siguran sam da bi rado prodavali više naših proizvoda ukoliko bi naši potrošači bili spremni da ih kupe - rekao je Hurtić. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.