BIH

SKANDAL Radnici bez plaća, a Kaplan nezakonito uzeo 24.900 KM

Nakon što je Tužilaštvo KS otvorilo istragu

M. AŠČIĆ

2.1.2015

Tužilaštvo Kantona Sarajevo naredilo je Federalnoj upravi policije (FUP) da istraži sve okolnosti prema kojima je Salmir Kaplan (SDA), ministar kulture i sporta u Vladi FBiH, nezakonito prisvojio najmanje 24.900 KM naknade za smještaj, čime je svjesno oštetio budžet Federacije BiH.

Nezakonite naknade

Istraga je naređena istog dana kada je u javnosti odjeknula vijest da je Kaplan godinama uzimao 600 maraka mjesečno za smještaj u Sarajevu, iako ima vlastiti stan u sarajevskom naselju Vogošća.

S druge strane, desetine hiljada radnika u BiH mjesecima rade bez plaća, a i dio budžetskih korisnika ima zakasnjela i nikakva primanja. Prosvjetni radnici u FBiH najavili su proteste zbog kašnjenja u isplati plaća nastavnicima i profesorima.

Faruk Bešlić, predsjednik Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture KS, kaže za naš list da prosvjetari nisu iznenađeni ponašanjem Kaplana, koji se već "pokazao nesposobnim u obnašanju svoje funkcije".

- Prvo, taj čovjek nikada nije trebao ni biti ministar, a drugo, sada je pokazao svoje pravo lice. Dok mi čekamo zarađene plaće, on je ovim činom pokazao da je dovoljan sam sebi, da nikome ne odgovara i da troši državni novac kako hoće. Taj čovjek očigledno ne zna kako je prevrtati marku u džepu - kaže Bešlić.

Senad Smajić, predsjednik Sindikata "Feroelektra", državne firme čiji radnici nisu primili čak 30 plaća, kaže da Kaplan nije jedni koji zloupotrebljava državni novac.

Brojimo dane

- On je, kao, priznao da je uzeo novac, ali šta je s ostalima? Ministri u Vladi FBiH kada dođe prvi, ne znaju ni sami odakle im sve pristiže novac, dok mi uzalud brojimo dane, čekamo 30 zarađenih plaća. Ne znamo samo dokle će ovo više moći ovako - kaže Smajić.

U periodu od skoro četiri godine, koliko je bio na poziciji ministra, Kaplan je po tom osnovu ukupno nezakonito prisvojio 24.900 KM iz budžeta Federacije BiH. To je više od četvrtine sume koju je platio za privatni stan, kupljen u sarajevskom naselju Vogošća 2009. godine.

Indikativno je da je Kaplan kupio stan putem Fonda za izgradnju stanova Kantona Sarajevo, na čiji se konkurs prijavio. Riječ je o stanu od 58 kvadrata, dok je rok za otplatu stana bio i do 80 mjeseci, ali je Kaplan svoj stan otplatio za 36 mjeseci, plativši ga ukupno 95.000 KM.

Hoće li istraga biti proširena?

Redakciji "Avaza" ovih dana stiglo je anonimno pismo u kojem se tvrdi da je imovina Kaplana u posljednjih nekoliko mjeseci najmanje udvostručena, navodno i dodatnim nekretninama širom Federacije BiH. Postavlja se pitanje hoće li istraga Federalne uprave policije preispitati promjene u imovinskom stanju mladog ministra iz SDA.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.