BIH

ISTRAŽUJEMO Kako je SIPA razbijala šverc oružja u Francusku!

Otkrivamo detalje akcija protiv krijumčara

B. TURKOVIĆ

15.1.2015

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) prethodnih godina radila je na više predmeta u vezi s nezakonitom trgovinom naoružanjem, a, kako je potvrđeno „Dnevnom avazu“ u ovoj instituciji, registrirano je da je ilegalno naoružanje transportirano iz BiH preko Hrvatske i drugih zemalja do krajnjeg odredišta u Francuskoj. 

Vlasti u toj zemlji, u okviru istrage o terorističkom napadu, saopćile su da je korištena municija proizvedena u BiH, dok su eksperti, kako je prenio AFP, upozoravali da oružje dolazi iz regiona. 

Saradnja s policijskim strukturama Francuske, kako kažu iz SIPA-e, u proteklim godinama ostvarena je u pet predmeta koji se odnose na krivično djelo neovlaštenog prometa oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne upotrebe. Kako nam je kazala Kristina Jozić, portparol SIPA-e, radi se o predmetima kodnih naziva „Metz“, „Pink“, „Francuzi-1“, „Francuzi-2“ i „Asterix“.

Govoreći detaljnije o slučaju „Metz“, ona je kazala da je u istoimenom gradu u Francuskoj, u automobilu bh. tablica pronađeno šest pušaka „zastava M-70“ i šest okvira sa 30 punjenja, nakon čega je vozač iz Velike Kladuše priveden i zadržan u pritvoru. Naknadno su još dva državljanina BiH koja borave u Francuskoj uhapšena i zadržana u pritvoru. Potom su u rad na ovom predmetu uključeni i pripadnici SIPA-e. Oni su 2. juna prošle godine obavili pretrese na sedam lokacija na području Bužima, Velike Kladuše i Cazina. 

kristina-jozic

Jozić: Pretresi na više lokacija

- Također, saslušano je šest osoba iz BiH koje se dovode u vezu s izvršenjem 
ovog krivičnog djela, nakon čega je Tužilaštvu BiH dostavljen izvještaj, koji je proslijeđen pravosudnim organima Francuske - kazala je Jozić. 

U okviru rada na predmetu „Pink“, francuski policijski organi su 9. aprila 2013. godine u okolici Pariza uhapsili pet državljana BiH te tri Francuza. Pretresom Škode Octavije bh. registarskih oznaka, koju je u Francusku dovezla jedna od osumnjičenih osoba iz BiH, otkrivena je velika količina oružja i municije prve kategorije skrivena u karoseriji vozila, između ostalog 11 „kalašnjikova“, 16 pištolja, 1 automatski pištolj „skorpio“, prigušivači, veća količina municije... Prilikom pretresa, u stanu jedne od osumnjičenih osoba naknadno je pronađeno i oduzeto osam komada oružja kratkih cijevi s municijom i jedan automatski pištolj „skorpio“ s municijom.

- Nakon molbe za međunarodnu pravnu pomoć u krivičnim stvarima Višeg suda u Parizu, SIPA-a je 23. juna 2014. godine izvršila pretrese objekata na pet lokacija na području Banje Luke, Laktaša i Prijedora te saslušala deset osoba u svojstvu svjedoka – kazala je Jozić. 

Nakon toga, SIPA je Tužilaštvu BiH dostavila izvještaj o postupanju i pronađenim dokazima, koji je proslijeđen pravosudnim organima Francuske, gdje se procesuira ovaj slučaj. 

Šta je poslano Tužilaštvu BiH  

U okviru rada na predmetu „Francuz-1“ 2012. godine uhapšene su četiri osobe te su zaplijenjeni oružje i municija koje su osumnjičeni planirali prokrijumčariti u Francusku. Protiv četiri osobe (po dva državljanina Francuske i BiH) Tužilaštvu BiH podnesen izvještaj. 

Iste godine SIPA je radila i na predmetu „Francuz-2“, kada je protiv dva Francuza i jednog Bosanca Tužilaštvu BiH podnijela izvještaj. Predmet kodnog naziva „Asterix“ je iz 2013. godine, a SIPA je, radeći na tom slučaju, Tužilaštvu BiH podnijela izvještaj protiv četiri državljanina BiH koja su prodala jednu automatsku pušku i 510 komada metaka francuskom državljaninu, a koje je zaplijenio MUP Hrvatske.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.