BIH

Iskustvo i predanost

LIČNOST SEDMICE Morin Elizabet Kormak

S. NUMANOVIĆ

17.1.2015

- Drago mi je da sam konačno doputovala. Ne mogu izraziti koliko sam sretna da mogu početi raditi svoj posao kao ambasador SAD u vašoj divnoj zemlji - izjavila je novoimenovana ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država Morin Elizabet Kormak (Maureen Elizabeth Cormack).

U obraćanju novinarima na Sarajevskom aerodromu 13. januara ona je najavila i da će se susretati s građanima naše zemlje, a ne samo izabranim zvaničnicima ili predstavnicima nevladinog sektora.

Dugo čekanje

Kormak je u Bosnu i Hercegovinu doputovala nakon 18 mjeseci čekanja. Ono je uzrokovano unutarameričkim političkim nadmudrivanjima i ni u kom slučaju ne odražava odnos SAD i administracije predsjednika Baraka Obame (Barack) prema našoj državi. Čak naprotiv!

Prva ambasadorica SAD koja dolazi u našu zemlju vrlo je iskusna i predana žena.

Prije ove, ona je u Stejt departmentu radila na poziciji izvršnog pomoćnika u uredu specijalnog izaslanika predsjednika SAD za globalnu borbu protiv Islamske države.

S tako važnog mjesta Kormak dolazi u BiH.

Iza nje su službovanja u Južnoj Koreji, Poljskoj, Francuskoj... Ima jedan vrlo interesantan i indikativan detalj iz njene biografije. Dok je radila u Seulu, desilo se da je nekoliko američkih državljana ušlo u Sjevernu Koreju. Naravno, vlasti komunističkog diktatora te zemlje ubrzo su ih uhapsile i zbog ilegalnog ulaska osudile na višegodišnje robije.

Kormak se potpuno predala zadatku izbavljenja svojih zemljaka iz komunističkih kazamata. Samo ona zna koliko je truda, napora, odricanja i stresa preživjela u tom poduhvatu. No, nije odustajala.

Na kraju je uspjela osigurati dolazak nekadašnjeg predsjednika SAD Bila Klintona (Bill Clinton), koji je Amerikance iz Sjeverne izveo u Južnu Koreju i vratio kući. Također, Kormak je ekspert za javnu diplomatiju. To znači da će poruke koje bude saopćavala javnosti biti nedvosmislene i direktne, a opet diplomatski odmjerene i uljudne.

Oni koji je dobro poznaju tvrde da je takva i u komunikaciji. Dobro razumije situaciju, ne libi se pitati šta ne zna, a pitanja su jednostavna i zadiru u suštinu problema. Također, u komunikaciji je prijazna i ležerna.

Prva žena

Osim što je prva žena na poziciji ambasadora SAD u BiH, Kormak je i prva koja je prije dolaska u Sarajevo otputovala u Brisel i razgovarala sa zvaničnicima Evropske unije i NATO saveza.

- Jučer sam bila u Briselu, gdje sam obavila konsultacije s predstavnicima EU i NATO-a, jer želim biti spremna da podržim aspiracije BiH prema euroatlantskoj budućnosti - rekla je 13. januara u Sarajevu Kormak.

Nema sumnje da će ona naredne tri godine predano raditi na, kako je sama obećala, produbljivanju historijski dubokih i jedinstvenih veza koje SAD i BiH imaju. I ne treba biti iznenađenje ako njenim dolaskom dođe i do novih pozitivnih zaokreta u američkoj politici u BiH.

Doputovala sa suprugom i kćerkom

Kormak je na dužnost u BiH doputovala sa suprugom Vilijemom (William) i kćerkom Margaret (Margareth). Njih je predstavila brojnim novinarskim ekipama na Sarajevskom aerodromu i tom prilikom najavila i česte susrete s medijima.

Prije diplomatske službe ona je bila angažirana na menadžerskim pozicijama simfonijskog orkestra u rodnom Čikagu. Dok je čekala potvrdu Senata, naučila je i bosanski jezik. Govori i poljski, francuski, španski i korejski.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.