BIH

Tuzla sprema velike proteste!

Sindikat solidarnosti poziva na okupljanje 7. februara

Autor:A. HADŽIĆ

4.2.2015

Pripreme za proteste koje će, povodom obilježavanja velikih prošlogodišnjih demonstracija, Sindikat solidarnosti organizirati u Tuzli 7. februara teku očekivano, poručio je Enes Tanović iz ovog sindikata. Sve aktivnosti prijavili su MUP-u Tuzlanskog kantona te su dobili dozvolu za okupljanje. Tanović kaže da su jučer razgovarali s predstavnicima MUP-a TK.

Narodni bijes

- Nemamo šta kriti. Želimo obilježiti datum koji je historijska opomena svakoj vlasti da radi u interesu građana. Veliko je interesiranje nevladinih organizacija, plenuma, Facebook grupa, pojedinaca iz svih općina TK, koji najavljuju svoj dolazak na proteste. Očekujemo da MUP svoju zadaću obavi profesionalno, bez palica i suzavaca - kaže Tanović.

On navodi da će okupljanje u Tuzli biti dostojanstven izraz građanskog bunta spram stanja u kojem se država, zaslugom neodgovorne vlasti, nalazi. Također, poručuje svima koji, eventualno, imaju namjeru provocirati nerede, da na proteste nisu dobrodošli.

enes-tanovic

Foto: Arhiva (Tanović: Vlast kasni u svemu)

- Vlast mora biti svjesna da je 7. februara prošle godine narodu skinuta mrena s očiju. Ako su nosioci vlasti pametni, shvatit će šta to znači. Ništa se od prošle godine nije promijenilo, samo što je narod u još većoj bijedi i neimaštini. Novoj vlasti ostavljamo tri mjeseca da počne raditi u korist države i naroda, a, kako vidimo, već kasne u svemu. Ako nastave po starom, onda više niko u ovoj zemlji ne može garantirati kuda će krenuti nagomilani narodni bijes – kaže Tanović.

Obraćanje građanima

Protesti u Tuzli zakazani za subotu, 7. februara, bit će održani na platou ispred spaljene zgrade Vlade Tuzlanskog kantona. Bit će pripremljeni bina i razglas, gdje će se učesnici protesta moći obratiti građanima. Također, nije predviđena bilo kakva blokada saobraćajnica, niti će biti protestne šetnje kroz Tuzlu.

Radnici ne prepoznaju rezultate Vlade

Ekspertna Vlada Tuzlanskog kantona ostvarila je najveći uspjeh i ovo je bio najefikasniji od svih mandata još od 1996., izjavio je Bahrija Umihanić, premijer TK, na jučerašnjoj konferenciji za novinare predstavljajući izvještaj o radu Vlade.

bahrija-umihanic

Foto: Arhiva (Umihanić: Hvali se najboljim rezultatima)

No, radnici i građani ovog kantona ne slažu se s njegovim izjavama.

sakib-kopic-11

Foto: Arhiva (Kopić: Samo smanjili broj ministar)

Sakib Kopić iz Sindikata solidarnost kaže da su zdravstveno osiguranje i smanjenje broja ministarstava sa 12 na osam jedino dobro što je ovaj saziv Vlade uradio.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.