BIH

Kukić prijeti Izetbegoviću protestima rudara

Sindikat Rudnika Banovići i građani pisali čelniku SDA

Autor:A. HADŽIĆ

10.2.2015

Više od 3.000 uposlenika Rudnika i nekoliko hiljada Banovićana, svi članovi i simpatizeri SDA, potpisalo je peticiju kojom od zamjenika predsjednika SDA Bakira Izetbegovića traže da Ministarstvo energetike, industrije i rudarstva Federacije pripadne „dokazanim kadrovima SDA iz Tuzlanskog kantona“, saznaje „Dnevni avaz“.  

Politički faktor

Pismo je, prema svoj prilici, pretkongresna opomena banovićkog SDA moćnika Mirsada Kukića Bakiru Izetbegoviću i njegovoj struji u SDA koja, sad to više niko ne krije, putem DF-a nastoji da se obračuna s Kukićem i oduzme mu moć koju je godinama crpio iz Rudnika, u kojem je jedan od glavnih kadrova. Inače, Mirsad Kukić, premda je na oktobarskim općim izborima javno demonstrirao lojalnost Bakiru Izetbegoviću, važi za jednog od posljednjih pristalica struje rahmetli Sulejmana Tihića u SDA.
 

bakir-izetbegovic-press-07-ss

Foto: Arhiva (Bakir Izetbegović: Podsjetili ga na predizbornu kampanju)


Pozivajući se na izjave budućeg mandatara za sastav Federalne vlade Fadila Novalića, izrečene prilikom gostovanja u jednoj TV emisiji, da DF „isključivo zahtijeva mjesto u energetici“, i to po vertikali, te da u tome on sam ne vidi ništa sporno, sindikalisti Rudnika Banovići upozorili su Izetbegovića da je ova informacija za njih razočaravajuća. U pismu ga podsjećaju da je taj resor na početku izborne kampanje „obećao Banovićima“, implicirajući da se ne igra njihovim povjerenjem koje su mu plebiscitarno dali na izborima u nadi da će se držati svog obećanja.
 
Sindikalisti u svom pismu, između ostalog, ne kriju da je „značajan politički faktor u opciji DF-a“ Damir Bećirović, sin rahmetli Hasana Bećirovića koji se, tvrde, prilikom odlaska iz Rudnika Banovići i njihove lokalne zajednice „zakleo da će zaključati Rudnik Banovići“.

mirsad-kukic

Foto: Arhiva (Mirsad Kukić: Kontrolira osam od 13 općinskih organizacija SDA)
 
- Dodatno nas uznemirava činjenica da Damir Bećirović u svojim kružocima uzimanje Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije naziva „krvnom osvetom“ prema Banovićima, da bi ispoštovao očevu zakletvu. U tome mu značajnu podršku, nažalost, pruža i jedan od Vaših bližih saradnika Safet Softić, da bi i on realizirao svoju nekakvu osvetu prema građanima Banovića koji su mu, zbog njegove pasivnosti i odnosa prema lokalnoj zajednici, iskazali nepovjerenje - navodi se u pismu upućenom Izetbegoviću.
 
Privatni interesi
 
Podsjećaju Izetbegovića da je SDA na proteklim izborima dobila podršku skoro 90 posto birača u Banovićima te podvlače da očekuju da Izetbegović prilikom raspodjele resora u FBiH „neće podleći privatnim“, već da će voditi računa o općim interesima građana.

Je li Izetbegović spreman ući u sukob s Mirsadom Kukićem veliko je pitanje, posebno što Kukić ima pod kontrolom osam od 13 općinskih organizacija SDA u Tuzlanskom kantonu. Jedino što je izvjesno jeste da rudari neće dozvoliti da se preko njihovih leđa prebijaju netrpeljivost i lični interesi stranačkih moćnika SDA i DF-a.   

Imamo snage na ulice izvesti 5.000 građana

Sindikalisti Rudnika Banovići, odlučni da od prvog čovjeka SDA traže da ispoštuje dato predizborno obećanje, poručili su da će, ne bude li se držao obećanog, „morati pribjeći nepopularnim mjerama“, tačnije pobunama i protestima.
 
- Da imamo snage u roku od 24 sata na ulice izvesti najmanje 5.000 građana, mogli ste se i sami uvjeriti na centralnom predizbornom skupu. Uz to, ne smijemo zaboraviti ni činjenicu da je samo 300 građana smijenilo Vladu Tuzlanskog kantona – stoji, između ostalog, u pismu upućenom Izetbegoviću.
 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.