BIH

Izetbegović je balast i za SDA

Zašto Bakir ima mnogo manje glasova od stranke

Autor:M. AŠČIĆ

22.2.2015

Zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović uoči majskog kongresa našao se na udaru žestokih kritičara iz redova ove stranke, saznaje "Dnevni avaz" iz pouzdanih izvora.

Izetbegoviću se, naime, u vrijeme priprema za izbor predsjednika SDA i rukovodstva spočitava da nema osnova tražiti da zauzme fotelju u kojoj je sjedio njegov rahmetli otac Alija, a potom i rahmetli Sulejman Tihić, jer za to nema izbornog legitimiteta!

Manje glasova

Sve snažnija opozicija aktuelnom zamjeniku, faktički vršiocu dužnosti čelnika SDA, izračunala je da je Izetbegović u oba izborna ciklusa u kojima je bio kandidat za člana Predsjedništva BiH dobivao znatno manje glasova od stranke.

Izetbegović je, kako smatraju oni koji se protive njegovom izboru za predsjednika, a to potvrđuju i podaci, zapravo balast za SDA, jer redovno osvaja mnogo manje glasova od stranke. To znači da veliki broj i članova i glasača ove stranke nije za Izetbegovića!

Na posljednjim općim izborima, koji su održani u oktobru prošle godine, Izetbegović je osvojio 247.235 glasova, a stranka ukupno više od 300.000 kada je riječ o državnom nivou. To znači da za Izetbegovića nije 50.000 glasača SDA!

Aktuelni zamjenik predsjednika SDA Izetbegović i na izborima 2010. osvojio je daleko manje glasova od stranke koja ga je kandidirala. Tada je on osvojio ukupno 162.000 glasova, a SDA skoro 100.000 glasova više.

Članovi SDA, zabrinuti činjenicom da ova stranka pod Bakirovim vodstvom već mjesecima ide nizbrdicom, tvrdeći da je Izetbegović taj kojeg SDA vuče po broju osvojenih glasova, a ne obrnuto, mišljenja su da je konačno došlo vrijeme da SDA preuzme političar koji je proevropski orijentiran i koji bi svojim iskustvom i znanjem stranku povukao još snažnije  naprijed, nastavljajući njenu demokratizaciju.

Teške hipoteke

Izetbegoviću se spočitava da svojim brojnim aferama, optužbama za nepotizam, korupciju, koketiranje s radikalizmom, optužbama za krađu donacija u ratu, veze s političkim ubistvima, ne doprinosi rezultatu stranke te da je donio više štete nego koristi.

- SDA je mnogo uložila u Izetbegovića, mnogi krediti su potrošeni, a stranka i dalje tavori bez pravih rezultata i s velikim hipotekama kod međunarodnih partnera, saveznika, ali i kod građana. To se odražava i na cijelu državu, stoga stranka mora tražiti drugo rješenje - kaže za "Avaz" izvor iz stranke.  

Slab pregovarač

U rukovodstvu SDA sve je više nezadovoljnih potezima koje Izetbegović vuče na stranačkim pregovorima s koalicionim partnerima. Oni navode da je loš pregovarač i da u političkoj trgovini gubi ključne državne pozicije popuštajući ponajviše Demokratskoj fronti.

Bakir želi odgoditi kongres?

Rukovodstvo SDA zatražilo je pokretanje procedura za raspisivanje kongresa, ali to ne znači da je potpuno izvjesno da će ga i biti, jer o tome odluku tek mora donijeti Glavni odbor. Zatraženo je tek pokretanje izbornih procedura u stranci koje moraju biti obavljene dva mjeseca prije kongresa.

Prema nezvaničnim informacijama, Izetbegović na sve načine pokušava odgoditi kongres, uvjeravajući saradnike da nije najbolji trenutak da se "destabilizira stranka". No, zapravo, tako sebi produžava mandat iako nije nikada izabran za čelnika, već je na to mjesto došao bolešću i smrću Tihića.

<195> 50.000 glasova manje osvojio Izetbegović od stranke koju hoće da vodi

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.