BIH

Bijeli hljeb bit će udar na budžete u 2015!

Šta se navodi u dokumentu koji je zatražila EU

Autor:B. TURKOVIĆ

25.2.2015

Na svim nivoima vlasti ove godine će doći do povećanja iznosa na poziciji plaća zbog zakonskog prava izabranih zvaničnika i savjetnika da, ako se nisu vratili na radno mjesto prije imenovanja ili nisu našli novi posao, narednih 12 mjeseci (zvaničnici), odnosno šest mjeseci (savjetnici), primaju plaću koju su dobivali u prethodne četiri godine, saznaje "Avaz".

Da će tzv. bijeli hljeb ugroziti budžete, navedeno je u dokumentu pod nazivom Nacionalni program ekonomskih reformi za 2015. godinu (NERP), koji su pripremile bh. institucije, a na zahtjev Europske komisije. Ovogodišnji program prvi je koji se dostavlja Evropskoj komisiji, a nedavno ga je usvojilo i Vijeće ministara.

Brojni rizici 

Aktivnosti izrade Nacionalnog programa ekonomskih reformi za ovu godinu koordinirala je Direkcija za ekonomsko planiranje. U izradi ovog dokumenta učestvovali su predstavnici državnih ministarstava, Centralne banke BiH, entitetskih ministarstava, Direkcije za evropske integracije...

Za razliku od funkcionera koji će uživati u novcu od „bijelog hljeba“, građanima BiH, sudeći prema navodima u dokumentu, ni u narednom periodu neće poteći med i mlijeko. Daleko od toga. 

Iako je navedeno da se u tekućoj godini očekuje „postepeni nastavak pozitivnih trendova“, naglašeno je da potencijalni rizik predstavlja neizvjesnost i još nesiguran ekonomski oporavak u užem i širem međunarodnom ekonomskom okruženju. 

Detaljno obrazlažući situaciju po pojedinim oblastima, upozoreno je i na rizike. U ovom slučaju to su prvenstveno nivo potražnje, investicija i trgovine ne samo u BiH nego i u EU. 

Rast cijena 

 - Nezadovoljavajući poslovni ambijent mogao bi utjecati na ukupan ekonomski rast i odgoditi pozitivna dešavanja na tržištu rada, odnosno povećanje broja zaposlenih i neto plata - navedeno je, između ostalog, u NERP-u.  

Također, dokument predviđa i umjeren rast cijena u 2015. u odnosu na 2014. godinu, a u ovom slučaju kao domaći rizici prvenstveno su vezani uz neplanirane promjene cijena komunalija.

SBB pokrenuo ukidanje privilegija

Na inicijativu Saveza za bolju budućnost BiH, lidera opozicije, pokrenut je proces ukidanja „bijelog hljeba“ na državnom nivou, a izmjene zakona usvojene su u prvom čitanju u Predstavničkom domu Parlamenta BiH. Ista inicijativa, kako je najavljeno, bit će pokrenuta i na nivou Federacije BiH. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.