BIH

Život Mangefića na rubu egzistencije: Potrebna nam je hrana i ništa više!

U kući žive trojica muškaraca koji su bolesni i nezaposleni

N. L.

17.4.2015

Prije nekoliko dana redakciji "Dnevnog avaza" stiglo je pismo od porodice Mangefić iz Doboja. Obratili su se medijima sa molbom da im pomognu apelirati građanima na tešku finansijsku situaciju u kojoj se nalaze.

Posjetili smo Mangefiće, koji žive u ulici Donji Šušnjari, na broju 23. Na njihovoj trošnoj kućici, koju čine dvije malene prostorije i kupatilo, još uvijek je posmrtnica nane i majke, koja je umrla prije dvije godine. Mi smo razgovarali sa Damirom (31), najmlađim od tri muškarca koja žive u kući.

Damir nam je kazao kako živi sa dajdžama Safetom (55) i Enesom (58), otkako mu je prije dvije godine umrla nana. Damirovi roditelji su pod nerazjašnjenim okolnostima nestali 1986. godine, te je Damir odrastao sa nanom i dajdžama.

Sva trojica muškaraca porodice Mangefić su bolesni i nezaposleni. Damir se, u trenutku kada smo stigli do njihove kuće, upravo vratio iz Doma zdravlja. Godinama je dijabetičar, a njegove dajdže, takođe su teško bolesni. Safet Mangefić (55) bolestan je od rođenja, jer je rođen sa cerebralnom paralizom. Tri godine stariji Enes Mangefić je prije nekoliko mjeseci bio u potpunosti ostao bez glasa, ali se oporavlja. Kako nam je Damir rekao, Enes je bio i u logoru, za vrijeme rata.

Njih trojica žive u nehumanim uslovima, sve trojica su bolesni i nezaposleni, a jedini izvor prihoda za njih je 160 KM, koliko iznosi Safetova penzija.

Uprkos izuzetno teškoj situaciji, u kojoj se nalaze ova tri dobra čovjeka, udomili su u svom dvorištu nekoliko mačaka. Kako nam je Damir rekao, jedna je tu od prije nekoliko dana, kada ju je neko donio i ostavio pred njihovom kućom, očigledno shavtajući da Mangefići životinjama pružaju mnogo ljubavi i topline.

Kada smo ih pitali za razlog zbog kojeg su kontaktirali redakciju "Dnevnog avaza" oni su rekli da samo žele hranu. Jedino što žele jeste da im ljudi dobro volje donosu hranu, jer oni sa 160 KM moraju platiti i režije i lijekove, tako da im za hranu ne ostaje ništa.

Sva trojica su bila nevjerovatno učtiva i srdačna. Ljubazno su nas primili u svoj dom, ispratili i srdačno se zahvalili što smo odlučili sa čitateljima podjeliti njihovu priču. Apeliramo svim ljudima dobre volje da pomognu porodici Mangefić kojoj je trenutno hrana najpotrebnija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.