BIH

Donedavni ministri traže nove poslove

ISTRAŽUJEMO Šta rade bivši članovi Vlade KS

A. NALO

22.4.2015

Sutra se navršava mjesec otkako je izabrana nova Vlada KS. Prvih 30 dana mandata novoizabrani ministri i premijer uglavnom su koristili da se upoznaju s resorima koji su im povjereni te da sagledaju stanje u ustanovama i preduzećima o kojima će brinuti u naredne četiri godine.

Naporan rad

Za to vrijeme bivši ministri koji su napustili Kanton u potrazi su za novim radnim mjestima. Pojedini još odmaraju, a neki se vraćaju na stare poslove. Većina bivših ministara jučer nam se požalila da se još nisu uspjeli odmoriti od napornog rada u Vladi KS.

ministri-4

Lokmić: Povratak u Reumal

Kantonalnu fotelju ministar saobraćaja Jusuf Bubica zamijenio je onom u Zastupničkom domu Federalnog parlamenta. Primat će i plaću jer je profesionalni poslanik.

- Mandat u Vladi me iscrpio kao da sam svaki dan radio u rudniku mrkog uglja. Vidjet ću kasnije da nađem posao u svojoj branši, kao inžinjer - kazao je Bubica.

ministri-3

Bubica: Iscrpljen od posla

Lako je sadašnjoj garnituri šetati i obilaziti preduzeća kada sam sve u njima sredio, kazao je bivši ministar privrede Emir Hrenovica, koji je još bez posla, a mogao bi se vratiti na staro mjesto u „BH Pošti“.

ministri-1

Petrović: Vratio se advokaturi

Problem pri zapošljavanju nije imala ni Velida Memić, donedavna ministrica pravde i uprave. Iako se baš nije proslavila u ovoj oblasti, nju je sigurno radno mjesto čekalo u Općini Ilidža, kod njenog supruga i načelnika Senaida Memića.

ministri

Pećanac: Nastavak karijere

Nakon isteka mandata advokaturi se ponovo vratio Zlatko Petrović, bivši ministar prostornog uređenja KS, dok njegov kolega Nermin Pećanac još ne zna gdje će i u kojoj instituciji nastaviti karijeru.

Hećo u penziji

No, za razliku od njega, Eldan Lokmić, bivši ministar zdravstva, zna gdje se može vratiti. Kako saznajemo, on razmišlja o tome da se vrati na čelo Reumala u Fojnici, odakle je i došao na čelo Ministarstva. Ministar za boračka pitanja Faid Hećo je u penziji.

ministri-2

Lukić: Ostao na funkciji

Od stare garniture u Vladi KS jedino je funkciju zadržao Čedomir Lukić. On će u naredne četiri godine upravljati Ministarstvom prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša.  

Kozadra poslanik i delegat

Zime nema ni za Muhameda Kozadru, bivšeg premijera KS koji se nije proslavio na ovoj funkciji. Iza sebe nema nekih kvalitetnih projekata po čemu bi ga Sarajlije pamtile. Sada je profesionalni poslanik u Skupštini KS i delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.