BIH

SKANDALOZNO Mlađen Božović fizički nasrnuo na Irinu Lovrić

"Zviždačica" napadnuta u državnoj instituciji

Autor:B. TURKOVIĆ

16.5.2015

Irina Lovrić, uposlenica Fonda za povratak i prva prijaviteljica korupcije u BiH, jučer je fizički napadnuta na radnom mjestu. Kako je kazala za "Dnevni avaz", na nju je fizički nasrnuo Mlađen Božović, čelnik Fonda kojeg je još prije šest godina prijavila zbog korupcije i kriminala. 

Lovrić navodi da od povratka s bolovanja radi pod velikim pritiskom i ne dostavlja joj se službena dokumentacija, iako je ona odgovorna za kancelarijsko poslovanje te bi joj trebala imati pristup. 

Pozvala policiju

Te je nepravilnosti prijavila Upravnom inspektoratu, kojem je trebala dostaviti određenu dokumentaciju, te je zatražila uvid u jedan predmet, javnu nabavku, što joj je i odobreno. Međutim, to se očito nije dopalo Božoviću, za kojeg navodi da nelegalno obavlja direktorsku funkciju, s obzirom na to da mu je 29. aprila istekao mandat, a nije imenovan za vršioca dužnosti. 

screenshot-1

Foto: Faksimil (Ljekarski nalaz: Konstatirane ogrebotine i hematom)
 
- Božović je dotrčao i zatražio da mu odmah predam dokumente. Rekla sam da samo radim svoj posao, da imam rješenje za uvid u njih i odbila sam mu ih dati. Tada me uhvatio za ruke i bacio za obližnji sto. Pokušala sam izaći, ali mi je prepriječio put na vratima. Onda me uhvatio za lijevu ruku i počeo me bacati po kancelariji, govoreći: "Pokazat ću ja tebi ko sam i šta sam, previše se ti za...š!" Tada sam uspjela pobjeći kod kolega u Finansije, nakon čega je on došao i počeo vikati i na njih - ispričala nam je vidno uznemirena Lovrić. 

Nakon ovog nemilog događaja, ona je pozvala policiju koja je došla i napravila zapisnik. Ljekari Hitne pomoći uputili su je na Kliniku urgentne medicine KCUS-a, gdje su joj konstatirane ogrebotine i hematom na ruci.  

Krađa automobila  

Pozadina ovog napada, pretpostavlja naša sagovornica, jeste njena najnovija krivična prijava Tužilaštvu BiH u vezi s krađom najskupocjenijeg službenog vozila Fonda Tiguana, koji je 25. novembra 2014. nestao ispred privatnog stana Mlađena Božovića u Istočnom Sarajevu. 

- Iako je krađa prijavljena policiji, smatrala sam bitnim da se to prijavi i Tužilaštvu BiH, budući da tamo postoje vrlo bitni predmeti po mojim krivičnim prijavama protiv Božovića, na kojima Tužilaštvo radi, odnosno ne radi već šest godina - kazala je Lovrić i dodala da je Božović saobraćajnu dozvolu i vlasnički list ostavio lopovima u autu umjesto da budu u instituciji. 

Zbog kraja radnog vremena u Fondu jučer nismo uspjeli dobiti Božovićevu izjavu o ovom slučaju. 

Niko me ne štiti 

- Ovdje nijedna institucija ne radi za osobu koja prijavi korupciju, nego se ponašaju prema tebi kao da si ti neka problematična osoba, da si ti počinio neka krivična djela. Potpuno dolazi do zamjene teza. Korupciju u Fondu za povratak prijavila sam 2009. godine, a do danas niko ništa nije učinio da mene zaštiti - istakla je Lovrić.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.