BIH

PRIRODNE LJEPOTE Poribljeno Orlovačko jezero i rijeka Sutjeska

Jezero se nalazi u sklopu Nacionalnog parka Sutjeska

I. BAJROVIĆ

22.6.2016

Najvrijedniji biser u nizu prirodnog blaga je ljepotica Zelengotra i jedna je od najljepšin planina u Bosni i Hercegovini, Balkanu i Evropi sa bezbroj mogućnosti za aktivan odomor u prirodi.

Zelengora se nalazi u sklopu NP Sutjeska koji obuhvata šire područje Sutjeske, uključujući strogo zaštićeni rezervat Perućicu, kao i dijelove planina Maglića, Volujaka i Zelengore. Ukupna površina praka iznosi 17.250 hektara, od čega je preko 66 posto pokriveno šumama, a ostali dio čine pašnjaci, livade i goleti.

Pored toga, NP Sutjeska gazduje i bogatim lovištem, veličine 53.700 ha. U NP Sutjeska posebnu pažnju posvećuju uzgoju i zaštioti plemenite divljači i očuvanju ribljeg fonda.

U ponedeljak u parku je organizovano poribljavanje Orlovačkog jezera i rijeke Sutjeske, tako da su vode ovog parka obogaćene sa 15.000 komada potočne pastrmke, veličine, od 8 do 12. cm.

Riba je dobavljena iz tribogojilišta iz Trebinja, a lovočuvari koji su odradili posao su: Veselin Živanović, Dejan Baturan, Aleksandar Paprica i Ivan Paprica na čelu sa Milošem Živanovićem i vozačem Draganom Radovićem. 

Cilj poribljavanja jezera i rijeka sa pčotočniom pastrmkom je obogaćivanje voda sa ovom ribom jer ove godine će ribari biti česti gosti NP Sutjeska.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.