BIH

Nalazi istraživanja arheološkog lokaliteta na Vrelu Bune uskoro će biti izloženi: Pećina iznad tekije bila naseljena prije 8.000 godina!

Stijena i pećina iznad tekije

Piše: M. HODŽIĆ

7.11.2017

Imamović: Vrijedan nalaz

Čuvena Tekija na Vrelu Bune, u Blagaju kod Mostara, uskoro će dobiti prvu i jedinstvenu muzejsku postavku arheoloških nalaza koji su pod vodstvom prof. dr. Envera Imamovića, arheologa i historičara, tokom trogodišnjeg istraživanja finansiranog od Medžlisa Islamske zajednice Mostar, otkriveni prilikom traganja za ostacima stare tekije, kao i u pećini smještenoj u stijeni koja se nadvisuje nad ovom mističnom građevinom. 

Fenomenalni rezultati 

Riječ je o izuzetno vrijednim nalazima koji govore o tragovima svetišta i historijatu ovog mjesta dugom 8.000 godina! Otvaranje zbirke je u pripremi, a bit će smještena u prizemnoj prostoriji Blagajske tekije.

Ističući da je ovo jedan od najtežih i najopasnijih lokaliteta koje je istraživao, jer su se on i članovi ekipe svakodnevno konopcima penjali uz stijenu da bi pretražili unutrašnjost pećine iznad tekije, Imamović nam je kazao da su rezultati do kojih su došli fenomenalni.

- Ja sam najprije dobio projekt istraživanja temelja najstarije prve tekije sagrađene tu. Desna ruka bio mi je Hasan Eminović iz Mostara, koji je sve snimio i zabilježio. U tom projektu mi smo i pronašli temelje stare tekije, koja je tu sagrađena po dolasku Turaka. Na osnovu tih temelja koje smo pronašli sagrađena je ona tekija koja je danas tamo - kazao je Imamović.

Također, prilikom istraživanja temelja, ispod turbeta uz tekiju, do šest metara dubine naišli su i na ostatke prisutnosti ljudi od prije 8.000 godina, ostatke rimskog hrama posvećenog bogu izvora vode Posejdonu, kao i bogumilskog svetišta, na osnovu kojeg su, kada su došli, Turci napravili prvu tekiju.

Po završetku tog dijela projekta fokusirali su se na pećinu u stijeni iznad tekije. Pretpostavljali su da je u prethistorijsko doba ljudima služila kao stanište. I nisu se prevarili, jer su ubrzo pronašli brojne ljudske i životinjske kosti, prethistorijsku keramiku, kamene alatke, vrhove strelica i slično.

Stub na ulazu u pećinu ispred kojeg su vršeni magijski obredi #stub na ulazu u pecinu ispred kojeg su vrseni magijski obredi | Dijelovi keramike iz grobne jame u pećini

Tri stepenice

Imamović ističe da su im ogromnu podršku pružili mostarska gorska služba i alpinističko društvo, omogućivši im da se pomoću konopaca i ljestvi svakodnevno penju do pećine.

- Tada smo otkrili da je ona bila naseljena prije nekih 8.000 do 9.000 godina. Pronašli smo grobnicu koja je bila prekrivena brojnim sumpornim komadićima, što je bio dio prethistorijskog pogrebnog obreda. Vrijedan nalaz je i prirodni kameni stub (stalagmit) i do njega u živu stijenu ukopane tri stepenice. Ispred tog mjesta stanovnici pećine vršili su magijske obrede i prinosili ljudske žrtve, odnosno žrtvovali su djecu - otkriva prof. Imamović.

Završne pripreme 

Svi pronađeni nalazi su obrađeni i konzervirani i uskoro će biti izloženi unutar tekije.

- To će biti doprinos nas arheologa turističkoj ponudi tog čuvenog mjesta. Sve je spremno, samo se još čekaju vitrine u kojima će nalazi biti smješteni i mislim da će oko Nove godine to biti dostupno svim posjetiocima - naveo je Imamović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.