BIH

Profesor Enver Imamović apelira da se nalazište zaštiti: Prestanite Mile napadati bagerima, to je zločin!

Kraj nalazišta u Milima prokopan novi kanal, gradnja ceste i dalje traje ( S. Saletović)

Piše: E. Trako

18.10.2017

Mili kod Visokog jedno su od najznačajnijih arheoloških nalazišta u BiH. Na tom lokalitetu ustoličivali su se bosanski kraljevi i u historijskom kontekstu on je među tri najvažnija u BiH.

Pronađen skelet

Otprilike ovako godinama u medijima podsjećaju brojni historičari, arheolozi, doktori nauka, učeni ljudi, a među njima i prof. dr. Enver Imamović. Na nedavnu vijest da je na tom lokalitetu, prilikom kopanja nove ceste, pronađen skelet, Imamović je odmah otišao na lice mjesta.

Kasnije je za „Dnevni avaz“ potvrdio da je riječ o skeletu iz srednjeg vijeka. Ali, u Milima je ostao razočaran i još jednom apelirao:

- Prestanite bagerima napadati Mile, to je zločin. Pa, ljudi moji, ima li iko ovdje mozga? Šta se ovo radi s kulturnom i historijskom ostavštinom? Ja sam bio tamo u blatu do koljena, kroz sredinu Mila prolazi cesta! Svake godine tamo nešto kopaju, podrivaju, bacaju smeće... Ne poštujemo sami sebe. Ugledajmo se na Engleze, Francuze, oni svoju historiju dižu na pijedestal, a tako i treba – upozorio je Imamović.

Imamović: Ne poštujemo sami sebe

Naša ekipa ponovo je posjetila nalazište u Milima, a ovog puta tamo nismo zatekli građevinske mašine. Ali, iskopan je novi kanal, sada iza nalazišta, kraj željezničke pruge. Automobili starom cestom još voze...

Centralno mjesto

- Mili su ishodište, rodni list, temelji bosanske državnosti. Vladari su se selili od dvorca do dvorca, od Bobovca, Vranduka, Kraljeve Sutjeske, Visokog, Milodraža kod Kiseljaka, Vrhbosne, ali postojalo je centralno mjesto, “glavni grad” za strateško odlučivanje i događaje – kazao je ranije za „Avaz“ fra Ivan Nujić, profesor i sekretar Franjevačke klasične gimnazije u Visokom, jedan od najvećih zagovornika sveobuhvatnog projekta vraćanja značaja lokalitetu Mili.

  
Šta kažu u Općini Visoko

Objašnjenje zašto se stalno nešto radi na lokalitetu Mila potražili smo u Općini Visoko. Emir Fejzović, pomoćnik načelnice, objašnjava da je upravo kopanje nove ceste potez kojim će Mili adekvatno biti zaštićeni.

- Općina je donijela odluku da izmjesti saobraćajnicu koja prolazi kroz sredinu nalazišta, sagrađenu sedamdesetih godina. Time će Mili konačno dobiti adekvatnu zaštitu. Već smo izdvojili 150.000 KM i u završnici je gradnja tog puta. Stvaramo preduvjete da se ovaj problem riješi, sada tamo prolaze teški kamioni - kazao je Fejzović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.