Konjevići oplakuju prerano ugašen život Senahudina Hodžića: "Sve sam čekala da nam neko javi da je živ"

D. PAŠALIĆ
26.11.2017 22:20

Foto: Članovi porodice čekali da se izvuče tijelo

Nakon trinaest sati, spasilački timovi Rudnika mrkog uglja Zenica vanljudskim naporima uspjeli su izvući tijelo nesretnog Senahudina Hodžića (26) iz Konjevića kod Zenice, koji je poginuo prekjučer kopajući ugalj na ilegalnom kopu na deponiji Rača. 

Vapaj za spas

Podsjetimo, do tragedije na jednom od brojnih ilegalnih kopova u BiH došlo je oko 11 sati. 

Senahudin je kopao ugalj kada se zemlja obrušila na njega i D. S. iz Zenice zvanog Lasta. 

Ostali mještani, koji su također angažirani na ilegalnom kopu, odmah su počeli spašavati nesretne mladiće.

Uspjeli su izbaviti Lastu, kojeg je spasila greda, dok je teška zemlja, u dubini od 45 metara, prekinula još jedan mladi život. Hodžić se panično pokušavao spasiti držeći za ruku Lastu, ali teška zemlja prekinula je njegov vapaj.

Ekipa “Dnevnog avaza” posjetila je jučer Konjeviće kod Zenice, gdje je živio stradali. 

Cijelo selo oplakuje prerano ugašen život. Ispred porodične kuće u kojoj je Hodžić živio s roditeljima dočekala nas je bolna tišina. Na kućnom pragu bolom shrvana majka Ferida nije smogla snage reći nešto više osim da njenog sina više nema.

- Braća su mu otišla da vide šta će dalje biti. Nemam ja šta tu reći - izustila je kroz suze.

Ni uplakana sestra nije mogla govoriti. Tužni su i svi mještani Konjevića, koji imaju samo riječi hvale za Senahudina. Bio je to, kažu, mladić koji se rijetko rađa. Radio je sve poslove, od poljoprivrede do ilegalnom kopa, kako bi prehranio sebe i porodicu.

Kroz suze je biranim riječima o Senahudinu, između ostalih, govorila i Mara Anić, koja ga je često znala angažirati na određenim poslovima.

- Bio je itekako vrijedan mladić, volio je raditi svašta. Znam da je radio na ilegalnom kopu jer drugog posla nije imao, a morao je nekako zaraditi novac za sebe i porodicu. Valjda je bio sa zetom kad se zemlja počela obrušavati. Vjerujte, sve sam čekala da neko javi da je živ – govori Anić.

  •  Marić: Sve je vrijedno radio
    Marić: Sve je vrijedno radio

Veliki radiša

Koliko je potresena dešavanjima jučer nije imala snage ući u porodičnu kuću Hodžića. Plače i hoda selom. Kaže, sve čeka da ga ugleda.

- Othranjivao je bikove, čuvao ovce, brao gljive, bavio se poljoprivredom. Bio je veliki radiša, ali više ga, nažalost, nema – riječi su kojima nas je ispratila Mara iz sela u kojem vlada muk zbog ove tragedije.

Iza stradalog Hodžića ostali su roditelji, dvije sestre i dva brata. Njegov otac Nusro penziju je zaradio u zeničkom rudniku.

  • Porodiča kuća stradalog Hodžića: Ostali roditelji, dvije sestre i dva brata ( D. Pašalić)
    Porodiča kuća stradalog Hodžića: Ostali roditelji, dvije sestre i dva brata ( D. Pašalić)

Naložena obdukcija 

Tijelo stradalog Hodžića izvučeno je preksinoć u 23.58 sati nakon višesatne borbe sa zemljom koja se konstantno obrušavala. Prema zvaničnim informacijama, dežurni tužilac naložio je obdukciju stradalog.

- Odmah nakon izvlačenja tijela dežurni ljekar na licu mjesta je konstatirao smrt. Po nalogu tužioca, na Prosekturi u Kantonalnoj bolnici Zenica bit će obavljena obdukcija, odnosno kriminalističko-operativne radnje - kažu iz MUP-a ZDK.

Oglasi

NA VRH